Oldfinion Dressage

Oldfinion Bapathia


Nimi Oldfinion Bapathia Rotu, sukupuoli oldenburg tamma Syntymäaika 01.02.2017
VH-tunnus VH17-013-0042 Säkä, väri 165cm, rautias Ikä 3v 25.02.2017, 8v 25.03.2017
Koulutustaso Intermediate II Omistaja yersinio, VRL-06303, Oldfinion Dressage Kasvattaja Oldfinion Dressage
Kantakirjattu hevoskantakirjaan III-palkinnolla, 60p.
Palkittu 2-vuotiaana Kouluvarsojen ja -nuorten laatuarvostelussa KV-III palkinnolla, 13p.
Palkittu KRJ:n laatuarvostelussa III-palkinnolla, 88,5 p.

Myönnetty KV Jälkeläisarvonimi A 02.12.2017

KTK-III, KV-III, KRJ-III, KVJ A
Karsinalle kävellessäsi saattaa ensin vastassa olla vain ruskea takapuoli. Pieni vihellys, ja tamman nimen sanominen saa Tian kuitenkin kääntymään varsin reippaasti, ja se onkin pääosin todella positiivisella asenteella varustettu neiti. Yleisesti ottaen Tia on aina positiivisella mielellä lähdössä ihmisen matkaan.. Tamma ei kuitenkaan suoranaisesti rakasta työntekoa, mutta tekee pyydetyt asiat, kunhan ratsastaja on loppuun asti mukana, eikä tyydy vain matkustamaan.

Hoitotilanteissa Tian voi pitää vaikka vapaana. Ei se mitään katastrofaalista saa aikaan. Uteliashan tamma on, siitä ei pääse mihinkään, ja harjapakki pitää jokaisella hoitokerralla tutkia läpikotaisin. Myös karsinan ulkopuolinen elämä kiinnostaa Tiaa paljon, ja se onkin jatkuvasti kurkkimassa käytävälle, josko siellä sattuisi jotain jännittävää tapahtumaan. Vaikka tamma on pääosin varsin kiva hoidettava, joutuu sitäkin joskus hieman ojentamaan. Tällöin käsky pitää tulla oikeasti napakasti, sillä Tialla on melko paljon omaa tahtoa, ja välillä tuppaa unohtumaan, että ihmistä pitää sataprosenttisesti kunnioittaa. Kaviot nousevat pyynnöstä, ja myös varusteet saa melko kivuttomasti heitettyä selkään. Ainoastaan suitsien laitossa tamma saattaa alkuun nostaa päänsä ehkä hieman liian ylös. Taluttaessa Tia seuraa oikein nätisti perässä, joskin välillä kesäisin ja keväisin ruohomättäät suorastaan huutavat tamman nimeä.

Selkään noustessa tamma jaksaa pysyä paikoillaan hetken, mutta kun sen mielestä on mennyt tarpeeksi aikaa, lähtee se rennosti kävelemään. Useimmiten selkään kuitenkin kerkeää hyvin kiipeämään, ilman minkäänlaisia ongelmia. Tia on useimpina päivinään varsin reipas tapaus, eli juurikaan eteenpäin vieviä apuja ei tarvita sen suuremmin. Tamma on herkkä, jos ratsastaja saa sen alkuverryttelyssä ratsastettua rennoksi. Perusjutut käyvät välillä tamman mielestä vähän tylsiksi, mutta kyllä se niitäkin jaksaa työstää, kunhan ratsastaja jaksaa vain vaatia ja olla kärsivällinen. Tialla on iso ravi, jota se mielellään esittelee, ja näinpä ravityöskentely sujuu tamman kanssa miltei leikiten. Laukka tammalla on todellakin eteen- ja ylöspäin, ja saa siinä hetken istua, jotta oppii rentouttamaan oikeita lihaksia jotta selässä pysyy.

Bergerac du Roch
Ch., VSN Ch., KTK-I, KV-II, KRJ-I, KVJ AB
sf, 169cm, rn
Don Bravado
VSN Ch., KTK-II, KRJ-I, KVJ AB
sf, rn, 170cm
Barbados
sf vprn 171cm
Imiriél
sf m 165cm
Carpathia
VIR MVA ch., VSN Ch., KTK-I
trak, trn, 168cm
Donatell
trak mkm 170cm
Carmen
trak trn 167cm
Oldfinion Castelle
VIR MVA ch., VSN Ch., KTK-I, KV-II, KRJ-II
old, 165cm,rt
Chaucer
VIR MVA Ch, KTK-I, KRJ-I
württ, 168cm ,rn
Canterbury Tales
württ, trn, 167cm
Pickled Tink
württ, trn, 170cm
Wendelin
KTK-III
old, 168cm,rt
Walther
old, 171cm, rn
Roswitha
old, 166cm, rt


iii. Barbados myytiin parivuotiaana kasvattajaltaan Ranskan Ylä-Normandiasta Saksaan tunnetulle kouluratsastajalle tulevaisuuden kilparatsuksi. Suurilinjainen mutta kevyt ori vakuutti uuden omistajansa upeilla liikkeillään, joissa riitti elastisuutta ja lennokkuutta. 171cm vaaleanpunaruunikko osoittautui myös nopeaksi oppilaaksi, sekä erittäin korkean työmoraalin omaavaksi ratsuksi. Barbados kehittyi nopeasti vaativien luokkien taitajaksi, ja kymmenvuotiaana se kilpaili jo menestyksekkäästi GP-tason kouluradoilla. Vuosia kestänyt kilpaura alkoi kuitenkin verottamaan orin terveyttä, ja Barbados joutuikin jättämään kisakentät 14-vuotiaana jatkuvien selkävaivojen astuessa kuvioihin. Menestyksekkään uransa jälkeen ruunikko ori vietiin kantakirjattavaksi, josta Barbados palasi II-palkinnon kanssa. Kantakirjauksen jälkeen Barbadokselle riitti kysyntää tammoille, ja ori siirtyikin pääsääntöisesti siitoskäyttöön. 17-vuotiaana, ehdittyään toimia pari vuotta siitosorina, Barbadoksen selkävaivat alkoivat taas, johtuen runsaasta pukille hypyttämisestä. Hetken sairaslomailtuaan ruunikko ori päätettiin kuitenkin lopettaa, kun kivut eivät meinanneet antaa periksi lääkityksenkään avulla. Barbadokselle syntyi 28 jälkeläistä, joista useat perivät isältään suurilinjaista ja kevyttä rakennetta sekä upeita liikkeitä.

iie. Imiriél myytiin kaksivuotiaana kasvattajaltaan Etelä-Ranskasta Saksaan kouluratsuksi nuorelle kouluratsastajalupaukselle, joka joutuikin hieman pettymään tamman luonteen suhteen. Imiriél osoittautui melkoisen temperamentikkaaksi ja kuumaksi hevoseksi, joka oli kyllä halutessaan erittäin näyttävä ratsu, mutta se vaati ratsastajaltaan melkoisia taitoja kulkeakseen niin. Useiden vastoinkäymisten takia Imiriélin koulutus ei edistynyt kovin nopeasti, mutta hiljalleen se alkoi esiintymään vaativammissakin koululuokissa, vaihtelevalla menestyksellä. Lopulta intermediate -tasojen luokkiin päästyään Imiriélin omistaja päätti myydä tammansa rennompaan käyttöön, sillä 165cm korkea musta puoliverinen oli turhan kuuma tapaus kouluratsuksi. Koska Imiriél oli kuitenkin suvultaan, liikkeiltään ja myös rakenteeltaan laadukas yksilö, päätyi se takaisin Ranskaan selle francaiseja kasvattavalle siittolalle. Imiriél osoittautui erinomaiseksi emäksi, eikä se periyttänyt hankalahkoa luonnettaan juuri lainkaan - hyvää rakennetta ja lennokkaita liikkeitä kyllä senkin edestä. Imiriél menehtyi 18-vuotiaana pieleen menneen varsomisen seurauksena, ja se ehti jättää jälkeensä neljä kaunista varsaa.

iei. Donatell on mustankimo trakehnerori, jolta löytyy säkäkorkeutta 170cm verran. Donatellin isälinja on ollut Saksassa varsin suosittu, sillä varsinkin orivarsat ovat olleet suurikokoisia ja kevytliikkeisiä kouluhevosia. Donatell itse on kilpaillut Prix St Georges tasoisissa luokissa vakioratsastajansa kanssa, mutta ahkera siitosura kisakausien välissä on hieman heikentänyt orin suorituksia, mitä ilman ori olisi voinut kohota vielä korkeampiinkin luokkiin. Kotioloissa Donatell on luonteeltaan todella yhteistyöhaluinen ja hieman herkkähipiäinen, mikä näkyy juuri ajoittain keskittymiskyvyn puutteena uusissa tilanteissa. Jälkeläisiä Donatell on saanut elämänsä aikana jo monia kymmeniä, joista kaksi orivarsaa on päässyt maineikkaaseen trakehnerkantakirjaan. Tällä hetkellä orin menekki on kotimaasta siirtynyt lähinnä ulkomaille, jossa suku on haluttua ja vielä varsin uutta.

iee. Carmen on tummanruunikko trakehnertamma, jolta säkäkorkeutta löytyy 167cm verran. Tamma tulee äärimmäisen arvostetusta ja harvinaisesta suvusta. Carmenin osti varsana eräs Saksan nousevista kasvattajista, jonka filosofiana on käyttää vain tammoja, joiden varsojen kohdalla ei tarvitse yrittää tavoitella emiänsä parempia versioita. Carmenilla olisikin ollut rahkeet nousta kouluratsastuksessa korkealle, mutta neiti ehti käydä kilpailuissa vain kantakirjausvuotenaan, jolloin tammaa treenattiin ratsastusosuutta varten. Kantakirjauksen jälkeen Carmen on saanut kunnioitettavat neljä varsaa neljässä vuodessa, ja kasvattajan filosofia on toteutunut. Tamman varsat ovat olleet kuin kopioita emästään, eli atleettisia ja kouluratsastukseen todella hyvin sopivia yksilöitä orivalinnoista riippumatta. Kasvattajan iloksi Carmen näyttäisi saavan helpommin tammavarsoja, sillä tähän mennessä kaikki syntyneet varsat ovat olleet tammoja. Ainoastaan Carpathia on myyty pois, johtuen siitä, että kasvattajalta löytyi jo vuotias varsa samasta isästä.

eii. Canterbury Tales oli ori, joka periytti tämän "minä olen kingi"-luonteen tällekin varsalleen. Ori oli totaalinen mahtailija. Oli se toimiva kouluratsukin, mutta edelleen vain jos sitä osattiin käsitellä kunnolla. Ori osasi olla myös omalla tavalla totaalinen nirppanokkakin. Ratsailla se oli kovin vikkelä taitavankin ratsastajan käsissä.

eie. Pickled Tink oli myös yksi egoilija, joten ei ihmekään, että tamman ja Canterburry Talesin varsasta tuli samanlainen. Pickled Tink oli kuitenkin pomminvarma kouluratsu, joka menestyi ja oli pitkään huipulla. Se oli ratsuna äärettömän yrittelijäs ja tottelevainen, mutta ei sietänyt liian kovia apuja tai minkäänlaisia apuohjia. Arkisin se oli hieman erakko ja tykkäsi olla laitumella sekä tarhassa yksin.
sukuselvitys © isän puoli Kiiskinen/Raconteur, emän puoli Cery/Thirteen

Jälkeläiset & jälkeläisinfo

Kantakirja Sukupuoli Nimi Menestys
old tamma Oldfinion Tania Palkittu KRJ:n laatuarvostelussa KRJ-III-palkinnolla.
ktk kelpoinen
fwb tamma Oldfinion Beziana 22 KRJ sijoitusta
old tamma Oldfinion Balethia Palkittu Kouluvarsojen ja -nuorten laatuarvostelussa KV-I-palkinnolla.
Kantakirjattu Hevoskantakirjaan III-palkinnolla.
old tamma Oldfinion Bethia Palkittu Kouluvarsojen ja -nuorten laatuarvostelussa KV-I-palkinnolla.
Kantakirjattu Hevoskantakirjaan III-palkinnolla.
KRJ sijoituksia.
old ori Oldfinion Wolke Palkittu Kouluvarsojen ja -nuorten laatuarvostelussa KV-II-palkinnolla.
KRJ sijoituksia.

Kilpailut, näyttelyt & laatuarvostelut

KRJ Cup sijoitukset
28.02.2017, Kuuralehdon hevostila, KRJ CUP, Helppo C, 4/121
31.03.2017, Hukkapuro, KRJ CUP, Helppo D, 3/121
30.04.2017, Oldfinion Dressage , KRJ CUP, Intermediate I, 1/59
30.06.2017, Fiktio, KRJ CUP, Intermediate I, 9/86
31.07.2017, Runoratsut, KRJ CUP, Intermediate I, 8/72
31.07.2018, Runoratsut, KRJ CUP, Intermediate I, 4/102
31.08.2018, Oldfinion Dressage, KRJ CUP, Intermediate I, 5/64
30.11.2018, Harmaatuulen oriasema, KRJ CUP, Prix St Georges, 4/100


Bapathia on kilpaillut porrastettuja maksimitasolleen Intermediate II
Hevosen VRL profiiliin →

NJ näyttelyt
25.09.2017 Oldfinion Dressage, irtoSert (Pt: Lissu)
10.10.2017 Oldfinion Dressage, irtoSert (Pt: Zafiro)

VSN näyttelyt
08.03.2017, Oldfinion Dressage, Reserve Champion, tuom. Spookiness

Päiväkirja, valmennukset & tuotosluokat

XVI nuorten kouluhevosten laatuarvostelu 20.02.2017

Olimme jo edellisenä päivänä reissanneet rekalla Tornionjoen rannalle missä sijaitsi nelikymmenkarsinainen Alchemy Warmbloods. Matkaan lähdettiin neljän hevosen, kahden hevosenhoitajan ja kasvattajan voimin. Hevoset majoittuivat Alchemy Warmbloodsin tiloihin ja huoltojoukot tunkivat itsensä rekan pieneen living-osaan. Tunnelma oli tiivis, mutta onneksi kilpailupaikan tilat olivat suuret, avarat ja upeat. Nuorten kouluhevosten tilaisuus järjestettiin maneesissa, sillä kelit olivat vielä kylmät ja näin pohjoisessa riitti luntakin hyvin, vaikka etelämmässä on ollut hyvin vähäluminen talvi. Kisapäivää piristi helmikuinen kipakka pakkanen joka piti huolen siitä, että myös hevoset olivat virkeänä ja osa sinkoili edes takaisin kun maneesi rasahteli ja narahteli.

Bapathia oli ilmoitettu 2-vuotiaiden luokkaan ja esiintyi suurinpiirtein luokan puolivälin paikkeilla. Luokka olikin suuri. Niin suuria luokkia ei oltu nähty pitkään aikaan. Bapathia sai rakenteesta seitsemän pistettä, käynnistä kaksi pistettä ja ravista hienot kolme pistettä. Suvusta tuli 6 pistettä ja Bapathian kokonaispisteet olivat13 pistettä mikä oikeutti II-palkintoon 2-vuotiaden luokassa.


02.12.2017 KRJ cup mestari

Tia on osoittanut olevansa oikea KRJ cup mestari. Se on tänä vuonna tahkonut cupeissa sijoituksia sijoituksien perään. Ensin tamma nappasi Kuuralehdon Hevostilalla Helppo C luokasta neljännen sijan. Seuraavana kuukautena ajeltiin Hukkapuroon ja sieltä tamma otti itselleen Helppo D luokasta kolmannen sijan. Seuraavana kuukautena vaihdettiinkin jo vaikeisiin luokkiin ja tamma starttasi ensimmäisen Intermediate I luokan cupissa. Pahamaineinen kotikisa. Ajattelin, että tamma jännittäisi kotikisoja, sillä niitä ei ole taas pitkään aikaan päästy treenaamaan. Höpölöpön! Tia voitti Intermediate I luokan! Seuraava sijoitus nähtiin kesäkuussa Fiktion tiloissa. Intermediate I luokasta hieno yhdeksäs sija tallin orien Oldfinion Totalin ja Xylon Skenderin vieden paremmat paikat nenän edestä. Heinäkuussa startattiin Runoratsuissa ja jälleen sijoitus Intermediate I luokassa ja Tia oli kahdeksas.