Oldfinion Dressage

Oldfinion Castelle


Nimi Oldfinion Castelle Rotu, sukupuoli oldenburg tamma Syntymäaika 14.01.2017
VH-tunnus VH17-013-0003 Säkä, väri 164cm, rautias Ikä 4v 01.02.2017, 8v 01.03.2017
Koulutustaso Intermediate II Omistaja yersinio, VRL-06303, Oldfinion Dressage Kasvattaja Oldfinion Dressage

VIR MVA ch., VSN W Ch., KTK-I, KRJ-I, KV-II


VIR MVA ch. arvonimi myönnetty 07.03.2018
VSN World Champion-arvonimi myönnetty 19.05.2018
Kantakirjattu Hevoskantakirjaan I-palkinnolla, 80p.
Palkittu KRJ:n laatuarvostelussa KRJ-I palkinnolla, 112 p.
Palkittu 4-vuotiaana Kouluvarsojen ja -nuorten laatuarvostelussa KV-II palkinnolla, 35p.

Castelle on perusluonteeltaan hieman herkkä ja se näkyy usein niin, että se katselee tarkoin ympäristöään ja heti mahdollisen uuden asian kohdatessaan puhisee kovaäänisesti. Tamma ei kuitenkaan ole sellainen, että se vain ottaisi ja lähtisi, vaan ennemminkin se jähmettyy paikoilleen tuijottamaan potentiaalista mörköä ja lähinnä säpsähtelee jos möröt sattuvat olemaan liikkuvia. Tallissa tammalla riittää kärsivällisyyttä seistä tuntitolkulla lasten puunattavana, eikä se pistä pahakseen vaikka metelitaso välillä nousee. Castelle on ruoalle perso tamma joten taluttaessa saa olla tarkkana, sillä Castelle suuntaa mielellään juuri siihen suuntaan, missä on herkullisimmat ruohonmättäät.

Ratsastaessa Castelle on osaava ja sen kanssa on aina mukavaa ja miellyttävää työskennellä. Ensi kertaa käydessäni Castellen selässä olin aivan ällikällä lyöty. Hevonen sopi minulle kuin hansikas käteen ja sen ratsastaminen oli kuin satua. Tammalla ei ole tapana riehua, ryöstää tai pukitella. Ajoittain se on hieman jäykkä ja vaatii aina vertyäkseen pitkät käynnit, jossa jumpataan aina etuosan ja rungon liikkuvuutta. Ennen kisoja tammalla on hyvä olla todella kevyt liikutus, jotta se saa kerättyä itseensä hieman virtaa. Liikuttamatta tammaa ei kuitenkaan voi jättää, sillä muuten se on taas todella jäykkä ja tällöin verryttelyssä aikaa menee runsaasti tamman vetreyttämiseen.

Kilpailupaikoilla Castelle on utelias ja pyrkii olemaan kartalla kaikesta tapahtumasta. Se kulkee pää ylhäällä, tarkkaillen kaikkea mitä ympärillä tapahtuu. Tarvittaessa myös ilmoittaa omille tallikavereilleen olinpaikastaan. Taluttaessa tamma kuitenkin pysyy kiltisti ihmisensä vieressä ja pysyy karsinassaan vaikka ovi olisi selkosen selällään. Castelle on siis ollut oikein miellyttävä kilpakumppani kilpailumatkoilla. Se ei ole aiheuttanut omistajilleen, kilpailijalleen tai hoitajilleen ylimääräistä stressiä tai harmaita hiuksia. Ruoka -ja juoma maistuu aina hyvin, joten niidenkään suhteen ei tarvitse tehdä erikoisjärjestelyjä tai muita taikoja.

Chaucer
VIR MVA Ch, KTK-I, KRJ-I
württ, 168cm ,rn
Canterbury Tales
württ, trn, 167cm
Caradhras Climber
württ, m, 166cm
Randomizer Hex
württ, prn, 165cm
Pickled Tink
württ, trn, 170cm
Paint By Colors
württ, tprt, 169cm
Kerry Anne
württ, rn, 167cm
Wendelin
KTK-III
old, 168cm,rt
Walther
old, 171cm, rn
Wenzel
old, 170cm, rn
Heideilke
old, 167cm, m
Roswitha
old, 166cm, rt
Alhwin
old, 166cm, prt
Petratha
old, 165cm, rt


ii. Canterbury Tales oli ori, joka periytti tämän "minä olen kingi"-luonteen tällekin varsalleen. Ori oli totaalinen mahtailija. Oli se toimiva kouluratsukin, mutta edelleen vain jos sitä osattiin käsitellä kunnolla. Ori osasi olla myös omalla tavalla totaalinen nirppanokkakin. Ratsailla se oli kovin vikkelä taitavankin ratsastajan käsissä.

iii. Caradhras Climber oli komea ori. Se oli totaalinen haaveilija ja saattoikin vaikkapa kesken kouluradan pysähtyä ihmettelemään taivaalla lentelevää lintua. Ori oli myös aika arka, joten sillä piti olla sellainen hoitaja ja ratsastaja, joka tiesi, mitä teki. Climber tykkäsi kovasti uimisesta ja vedestä ja se olikin yleensä tarhassa ja laitumella keksinyt mitä ihmeellisempiä tapoja läträtä vettä.

iie. Randomizer Hex oli hieman yksinkertainen, mutta aivan ihana tamma. Vaikka se ei ollut aivan huippuhyvä radalla, oli se huippuhyvä kaikilla muilla osa-alueilla. Tamma oli valloittavan ihana hoitaa ja ratsastaa, se ei pelännyt oikeastaan yhtään mitään ja se kelpuutti lapsetkin hoitajakseen. Kyllä tamma sijoittuikin mukavasti kouluratsastuksessa muutamia kertoja, mutta lopulta se siirrettiin pelkkään jalostuskäyttöön periyttämään loistavaa luonnettaan.

ie. Pickled Tink oli myös yksi egoilija, joten ei ihmekään, että tamman ja Canterburry Talesin varsasta tuli samanlainen. Pickled Tink oli kuitenkin pomminvarma kouluratsu, joka menestyi ja oli pitkään huipulla. Se oli ratsuna äärettömän yrittelijäs ja tottelevainen, mutta ei sietänyt liian kovia apuja tai minkäänlaisia apuohjia. Arkisin se oli hieman erakko ja tykkäsi olla laitumella sekä tarhassa yksin.

iei. Paint By Colors oli uskollinen kouluratsu, joka teki oikeastaan kaiken mitä käskettiin ja vielä vähän enemmänkin. Se raukka totteli ihan kaikkea, mitä siltä vain koskaan ikinä pyydettiinkään. Ori rakasti ihmisiä eikä pitänyt yksinolosta. Kaikista eniten se nautti ratsastuksen jälkeisistä herkuista – porkkanoista, heppanameista, kuivatusta leivästä... Ihan kaikesta. Ori oli varsinainen herkkusuu ja ihmeen kaupalla pysyi aina vain hyvässä kunnossa.

iee. Kerry Anne oli kunnon känkkäränkkätamma. Sille ei käynyt yhtään mikään, kaikki oli aina väärän kokoista, lämpöistä tai väristä. Kotitallilla se toimi aina kaikkien käskyjen vastaisesti, mutta kun tamma vietiin kisaamaan, se toimi aivan täydellisesti. Annella oli niin kova näyttämisenhalu, ettei se viitsinyt olla tottelematta kouluradalla. Tamma oli täysin huumorintajuton ja sen kanssa asiat piti tehdä joka päivä samalla rutiinilla, että se ei suutahtanut.
sukuselvitys © Lea M. / Thirteen

Jälkeläiset & jälkeläisinfo

old tamma Oldfinion Bapathia Kantakirjattu hevoskantakirjaan III-palkinnolla.
Palkittu Kouluvarsojen ja -nuorten laatuarvostelussa KV-III palkinnolla.
Palkittu KRJ:n laatuarvostelussa III-palkinnolla
Myönnetty KV Jälkeläisarvonimi A
old tamma Ballet du Boux Kilpaillut KRJ:n alaisia kilpailuja.
KTK kelpoinen
old tamma Oldfinion Chardonnay KTK kelpoinen
old ori Oldfinion Xenos KTK kelpoinen
Kilpaillut porrastettuja KRJ:n alaisia kilpailuja.
old ori Champagne Duán Kantakirjattu Hevoskantakirjaan I-palkinnolla.
Kilpaillut KRJ:n alaisia kilpailuja.
old tamma Oldfinion Kompetent Palkittu KRJ:n laatuarvostelussa KRJ-II palkinnolla.
Palkittu Kouluvarsojen laatuarvostelussa 3v KV-II-palkinnolla.

Kilpailut & näyttelyt

VSN näyttelyt
14.02.2018, Beaumont, Reserve Champion
10.02.2018, Oldfinion Dressage, Show Winner 2
10.03.2018, Auric Dressage, Show Winner 2
01.04.2018, Oldfinion Dressage, Show Winner 1
07.05.2018, Oldfinion Dressage, Show Winner 5
11.05.2018, Duan Stable, Show Winner 1

NJ näyttelyt
11.05.2017 Oldfinion Dressage, irtoSert (Pt: Welby)
25.09.2017 Oldfinion Dressage, irtoSert (Pt: Lissu T.)
20.01.2018 Atorina, BIS2, MVA-SERT (Pt: Lissu T.)
02.03.2018 Oldfinion Dressage, BIS2, MVA-SERT (Pt: Lissu T.)

KRJ Cup sijoitukset
28.02.2017, Kuuralehdon hevostila, KRJ CUP, Helppo D, 2/69
30.11.2017, Oldfinion Dressage, KRJ CUP, Prix St. Georges, 2/47

Castelle on kilpaillut porrastettuja maksimitasolleen Intermediate II
Hevosen VRL profiiliin →

Päiväkirja, valmennukset & tuotosluokat

20.01.2017, mekin halusimme punaisen tamman

Castelle syntyi talliin tilausvarsana. Emä oli Irethin omistama tamma Wendelin, jonka itse asiassa olen itse aikoinaan tuonut Saksasta Suomeen. Todella kaunis punainen tamma joka on toimittanut harrastehevosen virkaa esimerkillisesti. Se tuli aikanaan haltuuni kun ystäväni Adele von Mencken kauppasi sitä. Tuolloin tamma oli vielä varsa ja pakko myöntää, että kaunis sukkajalka teki minuun heti vaikutuksen. Suomeen tultuaan tamma ratsutettiin meidän toimesta ja myytiin Irethille. Joka tapauksessa, olin jo aiemmin saanut käyttää tammaa varsan tekoon ja silloin syntyi tammavarsa Oldfinion Enyo. Tuo tamma muutti Sonjalle Kultahuiskuun. Castellea suunnitellessani halusin Oldfinioniin hevosia jotka antaisivat toivottua "tilaa" omiin linjoihini. Olin jo aiemmin ihastellut Thirteen tallin puoliverisiä ja sieltä olisi löytynyt kasapäin sopivia oreja. Päätin lähteä kokeilemaan oria Chaucer, joka oli tuolloin menestynyt näyttelyissä ja jättänyt kaksi jälkeläistä todisteeksi periyttämiskyvystään. Wendelin Chaucer yhdistelmä natsasikin heti ja seuraavana vuonna tosiaan syntyi paljon emäänsä muistuttava punainen sukkajalka.XVI nuorten kouluhevosten laatuarvostelu 20.02.2017

Olimme jo edellisenä päivänä reissanneet rekalla Tornionjoen rannalle, missä sijaitsi nelikymmenkarsinainen Alchemy Warmbloods. Matkaan lähdettiin neljän hevosen, kahden hevosenhoitajan ja kasvattajan voimin. Hevoset majoittuivat Alchemy Warmbloodsin tiloihin ja huoltojoukot tunkivat itsensä rekan pieneen living-osaan. Tunnelma oli tiivis, mutta onneksi kilpailupaikan tilat olivat suuret, avarat ja upeat. Nuorten kouluhevosten tilaisuus järjestettiin maneesissa, sillä kelit olivat vielä kylmät ja näin pohjoisessa riitti luntakin hyvin, vaikka etelämmässä on ollut hyvin vähäluminen talvi. Kisapäivää piristi helmikuinen kipakka pakkanen, joka piti huolen siitä, että myös hevoset olivat virkeänä ja osa sinkoili edes takaisin kun maneesi rasahteli ja narahteli.

Castelle oli ilmoitettu 4-vuotiaiden luokkaan ja esiintyi neljäntenä yhden hannoverin ja kahden suomenhevosen jälkeen. Tilaisuus oli suuri ja kaksi- ja kolmivuotiaissa oli valtava määrä osallistujia. Niin suuria luokkia ei oltu nähty pitkään aikaan. Neljävuotiaiden luokka oli selkeästi osallistujamäärältään pienempi, mutta pääsi edellisistä luokista johtuen alkamaan vasta paljon myöhemmin.

Castelle sai rakenteesta seitsemän pistettä. Käynnistä sekä laukasta hienot kolme pistettä. Ravipisteet jäivät tänään harmillisesti yhteen pisteeseen, vaikka tiedän tamman kyllä näyttävän hienoa ravia. Se ei vain tuntunut tulevan esiin juuri tänään. Lisäpisteitä tamma sai yhden. Luonteesta ja ratsastettavuudesta upeasti täydet viisi pistettä mistä olimme todella innoissamme. Suvusta tuli odotettu yksi piste. Yhteensä tamma sai siis 35 pistettä ja palkittuu nelivuotiaiden ryhmässä KV-II palkinnolla.22.06.2017 raspaus katsaus

Olin muutama viikko sitten ottanut yhteyttä eläinlääkäriimme jotta hän tulisi tarkastamaan hevostemme suut. Olen aina halunnut tarkistaa hevoseni suut mieluummin ennen kun ongelmia tulee kuin vasta sitten kun niitä on. Nykypäivänä olen pyytänyt eläinlääkäriämme tarkastamaan niin sanotut ongelmasuut puolen vuoden välein ja muut sitten vuoden välein.

Eläinlääkärimme saapui sovittuna päivänä kun olin tekemässä aamutallia. Tarkistettavat hevoset olivat jääneet ulkoilun sijasta sisälle ja pihatossa olevat nuoret olin käynyt hakemassa myös talliin. Isosta tallista tuntuu aina löytyvät monta operoitavaa hevosta.

Otin Castellen pesukarsinaan missä se rauhoitettiin ja hetken aikaa odoteltuamme pääsimme aloittamaan tamman kanssa. Castellella ei ole ollut suussa ikinä mitään kummempaa, joten edellisestä tarkistuksesta on kulunut jo tovi. Ei suusta nytkään mitään mainittavaa löytänyt. Eläinlääkäri tasoitti hieman ulkoreunoja käsiraspilla, mutta muuten suu oli erittäin siisti.