Oldfinion Dressage

Kornelia von Lark

       

Nimi Kornelia von Lark Rotu, sukupuoli reininhevonen tamma Syntymäaika 01.10.2015
VH-tunnus VH15-230-0015 Säkä, väri 168cm, musta Ikä 4v 01.11.2015, yli 8-vuotias
Koulutustaso Intermediate II, 5739.71p. Omistaja yersinio VRL-06303, Oldfinion Dressage Kasvattaja Alondra

VIR MVA ch., KTK-III, KRJ-I, KV-II


VIR MVA ch. arvonimi myönnetty 07.03.2019
Kantakirjattu III -palkinnolla marraskuun tilaisuudessa 66 p.
Palkittu KRJ:n laatuarvostelussa KRJ-I palkinnolla, 102,5 p.

Palkittu Kouluvarsojen ja -nuorten laatuarvostelussa 3-vuotiaiden ryhmässä KV-II -palkinnolla


Höselö on varmaan ensimmäinen sana joka tulee mieleen jos pitäisi kuvailla Korneliaa. Tammassa on ikiliikkujan virkaa ja tuntuu, että sen on aina tehtävä jotain. Hoitaessa tammalle on aina hyvä antaa jotain puuhaa. Vaikka sitten heilutella ja retuuttaa pyyhettä tai harjaa. Ilman sopivaa ajanvietettä tamma katselee ympärille, pyörähtää, katselee ympärilleen, pyörähtää... Pidemmän päälle ehkä siis hieman rasittava ominaisuus.

Tamman selkäänkin mennessä on hyvä olla nopea. Tai muuten saa kammeta itsensä kyytiin vauhdista. Jonkun verran tamman vauhtia voi hiljentää se, että sen laittaa seisomaan seinää päin, mutta fiksuna hevosena se osaa kyllä tarvittaessa kääntyä.

Häsläyksestä ja toiminnallisuudestaan huolimatta Kornelia ei ole ratsuna mikään superreipas tai välttämättä edes reipas hevonen. Se kyllä liikkuu aina mielellään eteenpäin ja kuuntelee ratsastajaa, mutta tällä tammalla on selkeästi rajansa mitä tulee raskaaseen treenaamiseen. Se on alkuun yleensä hyvin virkeä ja eloisa, mutta kovassa treenissä se luonnollisestikin väsyy ja tällä hevosella väsyminen näkyy aina selkeästi suorituksessa. Etenkin kisoissa tämä on hyvä huomioida, että alkuverryttely on varmasti riittävän lyhyt. Muuten saattaa huomata, että hevonen hyytyy kesken radan.

Rosenhof Konrad
VIR MVA ch., KTK-II, KRJ-I
trak, m, 174cm
Godehard KTK-II, KRJ-I
trak, 175cm, m
Ingolf 176cm m trak
Gitta 170cm rn trak
Kassandra VSN Ch., KTK-II, KRJ-I, KRJ AB
trak, 164cm, km
Adrian 168cm mkm trak
Kasimira 165cm rnkm trak
Bianca von Lark
Ch., KTK-III, KRJ-I
rhld, rtkm, 166 cm
Brighgaze KTK-II, KRJ-I
holst, km, 165cm
Baringr holst, rnkm, 167cm
Tobiana holst, vrn, 164cm
Birkenhügel Brünhild KTK-II, KRJ-I
rnld, rt, 164cm
Bahadur rhld, trt, 162 cm
Birkenhügel Abigail rhld, prt, 165 cm

iii. Ingolf on melko kovapäinen ori, joka on toiminut koko elämänsä lähinnä miesten ratsuna. Tämä huimat 176cm korkea ori kilpaili useamman vuoden menestyksekkäästi GP-tason kouluradoilla. Ingolfin hankalanpuoleisesta luonteesta huolimatta, ori on ollut kilpauransa jälkeen suosittu siitosorina, sillä se periyttää luonteensa lisäksi upeita, voimakkaita askellajejaan ja suurta potentiaalia koulukentille. Ingolfin lopetettua aktiivisen kilpailun orin ollessa 16-vuotias, on sillä astutettu yli sata tammaa. Tällä hetkellä musta komistus viettää siitosorin elämää omistajansa tilalla eteläisessä Saksassa.

iie. Gitta on Länsi-Berliinissä asuva, tähtipäinen ruunikko koulutamma, joka kilpailee Intermediate -tason luokissa hyvällä menestyksellä. 170cm korkea tamma on vasta yhdeksänvuotias, mutta se on voittanut useita vaativia luokkia ympäri Eurooppaa. Gitta on hyvän emälinjansa ja liikkeidensä puolesta hyvin lupaava, vaikkei tamman rakenne itsessään ole kovin kehuttava. Tamma astutettiin ennen kilpauraansa, ja se varsoikin ensimmäisen ja toistaiseksi ainoan varsansa jo nelivuotiaana. Gitta on saanut paljon kehuja upeista liikkeistään, sekä loputtomasta esiintymishalusta, joka paistaa kilometrien päähän tamman päästessä kouluradalle.
sukuselvitys © iii, iie: Roosenhof (dookie)

iei. Adrian on 168cm korkea mustankimo trakehnerori pitkän linjan kouluratsastuslinjaisesta trakehnersuvusta. Se on menestynyt hyvin kansainvälisissä GP-tason kouluratsastuskilpailuissa ja treenaa ahkerasti kotimaassaan Saksassa huippuvalmentajien ohjeistuksella. Adrianin bravuureiksi ovat nousseet erityisesti sen tarkkuus ja askellajit, mikä on nostanut orin pykälä pykälältä huipulle. Se on luonteeltaan orimainen mutta oikein miellyttävä ratsastaa ja toimii omalla moottorilla. Hyvän rakenteensa ansiosta Adriania on käytetty myös muutamissa näyttelyissä, missä se on menestynyt hyvin. Ori on toiminut siitosorina vasta muutaman kauden kilpailunsa ohella ja sen tämänhetkiset jälkeläiset ovat osoittaneet hyvää potentiaalia kouluratsastuksessa. Tulevaisuudessa ori on omistajan mukaan tarkoitus kantakirjata sekä kisata ahkerasti.

iee. Kasimira on ruunikonkimo 165cm korkea trakehnertamma. Se oli omistajansa ensimmäinen kasvatustyön hedelmä, sen sukuun kuului kovan luokan kenttätäykkäreitä sekä koulupainotteisia trakehnereita. Tamma kisasi kouluratsastuksessa GP-tasolla sekä kenttäratsastusta omistajansa iloksi. Kouluratsastuksessa sen erityinen vahvuus oli takaosan työskentely ja voltit, kenttäratsastuksen avulla tamman kunto oli myös todella hyvä. Luonteeltaan Kasimira oli täykkäriverensä puitteissa herkkä ja menohaluinen, mutta tasainen ja miellyttämishaluinen. Muutamien meriittien jälkeen se siirtyi siitostammaksi ja saattoi maailmaan kuusi oikein potentiaalista puoliverivarsaa, joille se periytti potentiaalia niin koulu- kuin kenttäratsastukseenkin tulisen luonteensa lisäksi.
sukuselvitys © iei, iee: Roosenhof (alaera)

eii. Baringr on 167 senttimetriä korkea ruunikonkimo holsteininhevosori. Baringr kilpaili ennen eläkkeelle ja lähinnä siioskäyttöön jäämistän kouluratsastusta Grand Prix -tasolla, jolla ori pärjäsikin hyvin. Useita keroja sijoittuneiden joukossa ollut ori oli kuin luotu kouluaitojen sisäpuolelle, sillä kauniit, hyvin pyörivät askeleet tulivat hyvin esille vaativissa koululiikkeissä. Luonteeltaan Baringr ei ole yhtään orimainen, vaan tämä käyttäytyy kaikkien normien mukaisesti joka tilanteessa. Ori pyrkii miellyttämään omistajaansa kaikin tavoin, sillä huonokäytöksinen hevonen taida olla kenenkään ihannehevonen. Baringr on kysytty siitoshevonen niin säyseän luonteensa kuin osaavuutensa ansiosta - orilla onkin pian parikymmentä jälkeläistä, joista suurinosa asustaa Saksan maalla.

eie. Tobiana on vaaleanruunikko holsteininhevostamma. 164 senttimetriä korkea Tobiana on lähinnä kouluratsastukseen painottunut tamma, joka kisaa kyseistä lajia aina Grand Prix -asolla asti. Tamma on kuitenkin näyttänyt osaamisensa myös valjakkoajossa, mutta kärrytouhut ovat lähinnä vapaa-ajan harrastus, eikä sitä kisata tai treenata niin tosissaan kuin kouluratsastusta. Useita sijoituksia napannut tamma on saanut kiitosta sopusuhtaisesta rakenteestaan, mitä tamma on periyttänyt useimmille jälkeläisilleen. Valitettavasti myös Tobianan kipakka ja tempperamenttinen luonne on siirtynyt suurimmalle osalle tamman jälkeläisistä. Tamma vaatiikin käsittelijäkseen kokeneen ja osaavan ihmisen, jottei tämä päätä keksiä mitään omia juttuja.
sukuselvitys © eii, eie: Pierre

eei. Bahadur on ikilapsi, jolta keskittymiskyky puuttuu totaalisesti. Rautias reininhevosori kilpailee Prix St Georges tasolla aiheuttaen jonkin verran halveksuvia katseita. Bahadur kun ei ole se kaikkein hyväkäytöksisin kilparatsu - lähinnä se muisuttaa luonteeltaan jääräpäistä puskaponia. Vaikka ori ei kilpailupaikalla aiheuta suurta ihailua, on se kuitenkin menestynyt kohtalaisen hyvin ja napannut myös muutamia osakilpailuvoittoja. Kovinkaan moni ei Bahaduria ratsukseen halua, koska se tietää verta ja hikeä. Ratsastajan on vaikea nauttia kyydistä, kun ori haluaisi sooloilla joka käänteessä. Kovinkaan paljoa ei Bahaduria kysytä tulevien kouluvarsojen isäksi, mutta muutama rohkea kysyjä onkin saanut yllätyksekseen oikein kelvon nuoren kouluratsun, jolta löytyy potentiaalia vaikka mihin.

eee. Birkenhügel Abigail on kasvattajansa upeimpia luomuksia, joka omaa järkähtämättömän keskittymiskyvyn ja on rauhallinen tilanteessa kuin tilanteessa. Abigail kilpailee Grand Prix tasolla dominoiden usein osakilpailulistojen kärkeä. Pyörivän laukan omaava tamma on valittu olympiakahinoihin edustamaan Saksaa peräti kaksi kertaa. Ensimmäisellä kerralla menestykseen tottunut hevonen joutui tyytymään katkeraan nelossijaan, mutta toisella kerralla napattiin vaatimaton kultamitali Johan Ritschelin ratsastamana. Nykyään 16-vuotias reininhevostamma kuljeskelee vapaana pienellä skotlantilaisella farmilla, jossa sillä on kaverina kunnioitettavaan 28 ikävuoteen ehtinyt shetlanninponitamma. Abigailin on tarkoitus varsoa vielä kerran, minkä jälkeen sillä olisi kolme varsin menestyksekästä jälkeläistä.
sukuselvitys © eei, eee: Amanda

Jälkeläiset & jälkeläisinfo

fwb tamma Finion Pearlfection KRJ sijoituksia
old ori Oldfinion Master ktk kelpoinen
KRJ sijoituksia
old tamma Oldfinion Wolle Nelia Palkittu Kouluvarsojen laatuarvostelussa KV-I-palkinnolla.

Kilpailut & näyttelyt

KRJ:n alaiset kilpailut
30.11.2015, Oldfinion Dressage, KRJ CUP, Helppo C, 2/224
30.10.2017, Hukkapuro, KRJ CUP, Prix St. Georges, 6/89

Kornelia on kilpaillut porrastettuja tasolleen Intermediate II

NJ näyttelyt
25.09.2017 Oldfinion Dressage, BIS3, MVA-SERT (Pt: Lissu)

Päiväkirja

23.08.2017 - uudet hevoset talliin

Bianka ja Kornelia, äiti ja tytär paketti, tuli Oldfinioniin kun Amanda vähensi hevosiaan Alondrasta. En ollut ostamassa hevosia noina aikoina, mutta oikeastaan se oli tyttären ansioita, että kiinnitin tähän parivaljakkoon huomiota. Kornelialla oli nimittäin meidän jalostusohjelman tiukimman version mukainen sukutaulu. Sen suvussa oli reininhevosia ja trakehnereita. Trakehnereitahan olen käyttänyt hevosteni jalostuksessa jo alkuajoista lähtien, mutta reininhevoset ovat olleet itselleni täysi mysteeri vaikka se on saksalainen kantakirja. Minun piti vielä Amandalta varmistaa, että ovathan nämä oldenburgien suvussa hyväksyttyjä vaikka kyllä tiesin vastauksen jo etukäteen. Miksi saksalainen kantakirja ei olisi kun lähes samoista hevosista nämäkin linjat on tuotettu. Itselläni ei siis ole mitään hinkua kasvattaa reininhevosia tallissa, vaikka joskus tallissa syntyy muitakin kuin oldenburgeja. Nyt halusin tämän parivaljakon puhtaasti siitä syystä, että ne sopivat oldenburgien jalostukseen täydellisesti ja tuo toivottua vaihtelua ja väljyyttä meidän sukulinjoihin.

Olin aluksi rustaamassa ostotarjousta ainoastaan Korneliasta, mutta lisäsin lopulta sen emän Biancan mukaan. Ajattelin, että kyllä tämäkin tamma voisi muutaman Oldfinion-varsan pyöräyttää kerran se on saanut ainoastaan yhden jälkeläisen ennestään. Vaikka suurimmaksi osaksi varsahaaveet kohdistuvat nyt Korneliaan, sillä meillä on sille tallissa useampikin sopiva ori jotka ovat omaa tuotantoa. On taas mukava päästä yhdistelemään näitä upeita hevosia omiin linjoihin. Toiveissa tietysti olisi, että muutkin innostuisivat näistä yhdistelmistä niin ei tarvitse kaikkia varsoja pitää kotona.


01.04.2018 - kuulumisia

Kornelia on kotiutunut uuteen kotiinsa hyvin. Se on saanut tallilla asuessaan nyt kaksi jälkeläistä joista molemmat ovat kilpailleet hienosti KRJ:n alaisia kilpailuja. Tamma on saanut asua muiden tammojen kanssa tammapihatossa ja ehkä päässyt siellä hieman myös turpoamaan. Kornelian emä kävi maaliskuun tilaisuussa hakemassa itselleen KRJ-I palkinnon ja seuraavana olisi tarkoitus esittää tytär. Sitä ennen täytyy kyllä puunata ja treenata, ettei aivan talvista mörrimöykkyä käydä esittelemässä.