Oldfinion Dressage

Oldfinion Stark Dian

 photo lumina       photo lumina

Nimi Oldfinion Stark Dian Rotu, sukupuoli oldenburg ori Syntymäaika 24.04.2015
VH-tunnus VH15-013-0111 Säkä, väri 173cm, ruunikko Ikä 3v 20.06.2015, 8v 24.06.2015
Koulutustaso Grand Prix Omistaja yersinio VRL-06303, Oldfinion Dressage Kasvattaja Oldfinion Dressage
VIR MVA ch. arvonimi myönnetty 22.07.2016
VSN World Champion arvonimi myönnetty 20.02.2017

Palkittu KRJ:n laatuarvostelussa III-palkinnolla, 80,5 p.
Kantakirjattu hevoskantakirjaan III-palkinnolle, 69p.
Palkittu Kouluvarsojen laatuarvostelussa 3v KV-II-palkinnolla, 27p.

VIR MVA ch., VSN W Ch., KTK-III, KRJ-III, KV-II

Oldfinion Stark Dian on hyvin voimakastahtoinen ja oman arvonsa tunteva oriherra. Se on reaktiivinen ja siksi välillä haastava käsitellä. Jos Dian kokee laumansa olevansa uhattu, se ei pelkää käydä puolustamaan sitä. Dian on niitä hevosia, joiden kunnioitus on ansaittava, ei otettava. Sitä käsitellessä tulee olla johdonmukainen ja reilu, turhalla repimisellä ja riehumisella saa orin vain hermostumaan ja lähtemään puolustuskannalle. Sinänäsä ori on kyllä ihmisystävällinen ja viihtyykin huomion keskipisteenä.

Hoitotoimenpiteissä ori tulee sitoa kiinni molemmin puolin tarpeeksi napakasti, ettei se pääse pyörimään ja hyörimään omiaan. Sillä on tapana yrittää nähdä kaikki ja kokoajan ja tarpeen vaatiessa osoittaa olemassa olonsa hirnumisella ja edes takaisin steppailulla. Dian kuitenkin onneksi yleensä kunnioittaa ihmistä eikä tule päälle - joskus sitä voi toki joutua ojentamaan. Varustaminen on muuten aivan helppoa, mutta suitsien päähän saaminen voi olla työlästä, kun ympärillä on niin paljon nähtävää ja kommentoitavaa. Erityispiirteenä Dianissa on uskomaton puheliaisuus: hirnumisen lisäksi se juttelee paljon myös hörisemällä ja puhisemalla. Kengitys on Dianin kohdalla joskus ongelmallista, kun herra ei malta seistä paikallaan tarpeeksi kauaa. Yleensä tämä ratkeaa ihan vain puhtaalla kärsivällisyydellä ja virikkeiden minimoimisella, pyrkimällä pitämään paikallaan olo hetket mahdollisimman lyhyinä ja antamalla orille aikaa myös ihmetellä maailman menoa.

Myös ratsastaessa Dianin kanssa saa olla tarkkana kuin porkkana, sen kanssa on oltava edelleen johdonmukainen ja reilu. Mitä tasapainoisempi ja herkempi ratsastaja on, sitä tasapainoisempi ja herkempi Dian on. Kovilla otteilla sen saa vain hitaaksi ja kuolaimen taakse. Parhaimmillaan ori on ehdottomasti oman, tutun ratsastajansa kanssa, vieraita sillä on tapana ensin jännittää ennen kuin yhteinen sävel löytyy. Dianin askellajit ovat lennokkaita ja näyttäviä. Kilpailutilanteessa se on säpäkkä ja entistä äänekkäämpi, mutta edelleen käsissä pysyvä ja itsevarma.

Oldfinion Serdian
KTK-III, KRJ-I, KV-II
Suprant Leodian
VIR MVA ch., VSN Ch., KTK-II, KRJ-I, YLA1, KV-II
Gerrodian
VIR MVA ch., VSN Ch., KTK-II, KRJ-I, YLA1
Imaginär Luise Libelle KTK-II
Luxorius Silk
VIR MVA ch., VSN W Ch., KTK-II, KRJ-I, YLA1
Luxorius de Poemé KRJ-III
Silken Keller  
Oldfinion Stark Amorina
KRJ-I, YLA2
Oldsfell's Stark Amor
KTK-III, ERJ-III
Stark Samson F ERJ-I
Elbereth OD  
Oldsfell' s Myneyn
KRJ-I, YLA2
Justin Bellamy  
Suprant Honey KRJ-IV

Jälkeläiset & jälkeläisinfo

Dian on tarjolla jalostukseen puoliveritammoille jotka ovat suvultaan yli 2-polvisia.

FWB tamma Elvenwood Stark Serenitie Kantakirjattu hevoskantakirjaan III-palkinnolla.
Kilpaillut KRJ:n alaisia kilpailuja.
FWB tamma Stark Acharnées
FWB ori Stark Dionysos Palkittu Kouluvarsojen ja -nuorten laatuarvostelussa 2v KV-I palkinnolla.
Kilpaillut KRJ:n alaisia kilpailuja.
Myönnetty Champion-arvonimi.

Kilpailut, näyttelyt & laatuarvostelut

KRJ Cup & Champions
31.03.2016, Runoratsut, KRJ CUP, Grand Prix, 17/248
30.06.2016, Aittohaara, KRJ CUP, Grand Prix, 7/195
31.01.2017, Runoratsut, KRJ CUP, Grand Prix, 1/106
28.02.2017, Kuuralehdon hevostila, KRJ CUP, Grand Prix, 2/86
21.09.2017, KRJ Champions, KRJ, KN Special, 7/72

Dian on kilpaillut porrastettuja maksimitasolleen Grand Prix
Hevosen VRL profiiliin →

Tarina- & tuotosluokat
12.08.2016, Viisikko, KRJ, Grand Prix, KRJ, 1/28 tarina
26.11.2017, Adina, 40cm, ERJ, 3/7 tarina
26.11.2017, Adina, 60cm, ERJ, 1/3 tarina
20.12.2017, Adina, Grand Prix, KRJ, 2/3, tarina
23.12.2017, Adina, 60cm, ERJ, 1/2, tarina

VSN näyttelyt
20.05.2015, Oldfinion Dressage: Show Winner 1
03.08.2015, Adina: Reserve Champion
20.08.2015, Oldfinion Dressage: Reserve Champion
01.07.2016, VSN: Reserve Champion
02.07.2016, Adina: Reserve Champion
07.08.2016, Március: Reserve Champion
28.08.2016, Vähäpellon Ratsutalli: Reserve Champion
31.08.2016, Alondra: Reserve Champion
23.09.2016, Iowa: Reserve Champion
20.05.2015, Oldfinion Dressage: Show Winner 4
22.01.2017, Royal Gear: Reserve Champion
25.01.2017, Oakhill: Show Winner 2


NJ näyttelyt
29.09.2015 Élan, BIS1, MVA-SERT (Pt: Jannica)
27.02.2016 Marvellous Herrings, irtoSERT (Pt: Siiri K.)
11.04.2016 Rosenhof, irtoSERT (Pt: Kati)
10.04.2016 Oldfinion Dressage, irtoSERT (Pt: Kati)
30.06.2016 Oldfinion Dressage, BIS1, MVA-SERT (Pt: Jannica)

Päiväkirja, valmennukset & tuotosluokat

24.05.2015 Stark-linja & -an päätteiset hevoset

Päiväkirjamerkintä 1, 307 sanaa, kirjoittanut omistaja
Dian edustaa niin sanottua Stark-nimilinjaa ja -an päätteisiä nimiä tallissamme. Stark-linjan ensimmäinen hevonen on Facondessa vaikuttanut ori Stark Adler joka sai Faconden nimiin orin Stark Samson F:n. Stark Samson F:n omisti Oldsfellin Kartano. Siellä Stark linja sai jatkoa taas heidän omasta kasvatistaan Oldsfell's Stark Amorista. Noihin aikoihin tein itse paljon yhteistyötä Oldsfellin Kartanon kanssa. Kasvattivathan he oldenburgeja, joten hevosia tuli usein käytettyä puolin jos toisin. Minulla oli omistuksessani tuolloin Oldsfellin tammakasvatti Oldsfell' s Myneyn jonka astutin Oldsfell's Stark Amorilla. Niin sai alkunsa meidän versio Stark-linjaa kun Dianin emä Oldfinion Stark Amorina syntyi. Amorina oli eläessään energinen ja kiltti tamma. Ihana hevonen joka kulki helposti GP tasolla. Tamma sai myös neljä hienoa jälkeläistä joista yksi siis oli Dian. Amorinan poistuessa vanhuuttaan jäi Dian pitämään yllä Oldfinionin Stark-linjaa ja sen jälkeläiset onkin hienosti nimilinjaa jatkanut.

-an päätteiset hevoset taas lähtevät Adinan omistamasta Accordian orista. Oikeastaan tuolla orilla on emänisä Smokey Duncan josta voisi myös ajatella linjan lähtevän, mutta itse nimiä suunnitellessani olen tässä vaiheessa lähinnä huomioinut Accordianin ja tarkkasilmäinen huomaakin, että sieltä se Dianin nimi on peräisin. Accordianin jälkeäinen oli oma tilausvarsani Gerrodian. Nimestään huolimatta Oldfinionin kasvatti. Gerrodian sai varsan kun puoliverisiittola Suprant ilmoitti sulkevan ovensa ja heillä oli tallissa kantakirjaukseen osallistuva oldenburg tamma Imaginär Luise Libelle. Kantakirjatut oldenburgit olivat tuolloin harvinaisuuksia joten itselleni tuli kiire saada tammasta vielä varsa omaan talliin, ettei hyvä oldenburg jää unholaan. Orivalinnassa itselleni selkeää oli, että oriin tulee olla kantakirjattu, joten niinpä oriiksi valikoitui oma ori Gerrodian.

Syntyi ori Suprant Leodian joka vaikutti Oldfinionissa kuusi varsaa ja jätimme siitä hyvän määrän pakasteitakin vielä tulevaisuuteen. Yksi Suprant Leodianin jälkeläisistä oli Oldfinion Serdian joka myytiin varsana Hamzin omistamalle tallille Shadowiin. Oldfinion Serdianista kasvoi upea musta unelma ja se kilpaili Grand Prix-tasolla ja kantakirjattiin. Shadowissa kasvatettiin suomalaisia puolierisiä, joten pyysin saada Serdianista astutuksen Oldfinion Stark Amorinalle ja näin -an päätteiset oldit saivat vielä jatkoa.


Valmennus 17.06.2017

Saimme kesäkuulle talliimme hyvin mieluisan kesävieraan ja valmentajan. Luoksemme saapui Hollantilainen kouluratsastaja ja valmentaja Isabel Siep. Tarkoituksena on esitellä hänelle tallimme hevostarjontaa ja yrittää tietysti myydä joku koulunuoristamme maailmalle menestymään ja tähtäämään kansainvälisille areenoille. Sen lisäksi haluamme saada päivitetyt tuulahdukset ja oivallukset hevosten koulutuksesta sekä valmennuksesta talliimme. Mikä olisikaan parempi vaihtoehto meille kuin itse areenoita kiertävä ja ratsukoita valmentava henkilö Isabel Siep.

Valmennuspäiväksi osui torstai jolloin myös sää suosi ratsukoita. Ei ollut paahtavan kuumaa, mutta ei myöskään kylmää. Pieni tuuli tarjoili viilennystä aina silloin tällöin ja edesauttoi ratsastajia ja hevosia pysymään virkeinä. Tuulen myötä myös ikävät kärpäsen ja muut öttiäiset pysyivät poissa ratsukoiden kimpusta. Vierasta selkeästikin kunnioitettiin, sillä ratsukot olivat panostaneet ulkoiseen asuunsa. Kukaan ei tullut tunnille likaisissa ja epäsiistin näköisissä vaatteissa. Kenttäkin oli lanattu tasaistakin tasaisemman näköiseksi, aivan kuin jokainen hiekan ja kuidun jyvä olisi ollut täysin sille asetetulla paikallaan.

Siep kannusti ratsukoiden ratsastavan alkukäynnit maastossa, mikä on tallilla ihan yleisestikin tapana. Etenkin nyt kun joukossa oli nuoria hevosia mukana, ne saivan oppia samalla vanhemmilta. Aivan jokaista heilahtavaa oksaa ei tarvitsekaan pelätä. Alkuraveissa tehtävänä oli mennä avo -ja sulkutaivutuksia. Pitkälle sivulle tultaessa aloitettiin avotaivutus jonka jälkeen puoliympyrä jolta jatkettiin sulkutaivukseen. Suoristus ennen kulmaa. Harjoitus tehtiin molempiin suuntiin. Laukassa tehtävänä oli mennä myötä- ja vastalaukassa. Molemmissa piti tehdä siirtymisiä askellajin sisällä.

Dian toimi valmennettavien joukossa vanhana konkarina ja Oldfinion kasvattina sai tottakai esitellä parhaat puolensa. Näin hienoja kouluratsuja meillä tehdään. Päivän harjoituksen sujuivat Dianilta leikiten vaikka aktiiviurasta on jo jonkun verran aikaa. Ori esitteli Siepille vielä hienon passagensa ja toimi esimerkkihevosena muille ratsukoille.


Elokuun KRJ-CUP 31.08.2017

KRJ Cup on Oldfinionin porukoiden vakiotapahtuma. Olemme tainneet osallistua jokaiseen kilpailuun sen jälkeen kun talli on avannut ovensa. Ainakaan tallilla kukaan ei tänä päivänä muista cuppia mikä olisi jäänyt välistä. Meiltähän lähtee tapahtumaan aina valtava määrä hevosia. Monta rekallista. Oikeastaan niin monta, että joudumme aina turvautumaan vuokrakuskeihin ja vuokrarekkoihin, että saamme koko porukan kilpailupaikalle. Rahallinen panostus on siis valtava mitä me laitamme menemään kun haluamme Cuppiin osallistua. Mutta joka kerta se on sen arvoista. Tapahtuma on aina hyvin järjestetty. Taso on kilpailuissa todella kova ja tällaiselle kilpailuhenkiselle luonteelle se sopii hyvin. Tuntuu, että taso kovenee joka vuosi ja samalla näkee yhdellä silmäyksellä, että millaisia niistä kiinnostavista nuorista puoliverisistä on kasvanut. Onhan kisoissa tietysti paljon muitakin rotuja, mutta itse tulee lähinnä tarkasteltua ne puoliveriset. Kuuralehdon Hevostila on yksi niistä talleista jotka järjestävät KRJ Cuppia tiloissaan. Olemme tallilla vierailleet siis useamminkin. Myös tänään rekkojen nokat kääntyivät kohti Jyväskylää ja vaikka ajomatka oli pitkä, niin hevoset näyttivät tottuneina matkaajina olevan virkeitä ja freesejä. Nuoriso oli vähän ihmeissään, mutta ne pääsevät onneksi aloittamaan helpoimmista luokista ja lähinnä haistelevat kilpailutapahtuman tunnelmaa.

Cupin pääluokka Grand Prix oli tänään meidän heiniä. Luokan voiton nimittäin nappasi tallin huippuori Oldfinion Masterpiece. Piti oikein selata cuppeja vuosia taaksepäin, että olemmeko ikinä napanneet Cupissa Grand Prix luokan pääpottia. Ei niitä turhan paljoa ole siunaantunut. Viimeisin sijoitus löytyy edellisestä cupista jolloin luokan voitti Dian. Tämän päivän cupissa Dian teki myös hienot radat Intermediate II ja Grand Prix luokissa, mutta tulos ei tällä kertaa riittänyt sijoituksiin asti.


KRJ Champion 2017

Vuosittainen KRJ Champions starttasi tuttuun tapaan syyskuussa ja kuten edellisenäkin vuonna, se järjestettiin Fiktion tiloissa. Oldfinion Dressagesta tapahtumaan lähdettiin varsin kasvattipainotteisella kokoonpanolla. Oikeastaan ainoastaan poniluokkaan osallistunut Caparice LAC oli ainut ei oma kasvatti.

Dian osallistui Senior sarjaan joka oli avoin yli 16-vuotiaille hevosille. Ensimmäisen päivän ratana ratsastettiin KN Special. Helppoa kuin heinän teko sanoi Dian ja nappasi itselleen heti sijoituksen ja oli luokan seitsemäs. Anoastaan yksi ratsukko karsiutui Senior-sarjasta ensimmäisenä päivänä pois.

Toisena päivänä ratsastettiin Helppo B:3 ja edellisen päivän kehut voitiin Dianin osalta heittää romukoppaan. Hyvä rata, ei siinä mitään, mutta sarjan tuomareilla jaksoi punakynä tänään viuhua ja peräti 22 ratsukkoa karsiutui pois Dian mukaanlukien.12.08.2016tarinakilpailut Viisikon syntymäpäivillä

Tehtävänanto: Kilpailupäivä avataan Irehtin puheella Viisikosta. Puheesta puuttuu kuitenkin vielä adjektiivit. Kirjoita 10 adjektiivia, hauskin lopputulos voittaa. (Puhetta ei kerrota etukäteen).
Hei, ja kiitos vielä minunkin puolestani, että olette saapuneet Viisikkoon kilpailemaan ja juhlimaan täyttä kymppiä. Toivottavasti tämä päivä on teille kaikille kranttu, aivan niinkuin Viisikko on ollut minulle näiden vuosien ajan. Tuomarina meillä on tänään kyvytön Örp joka on tunnetusti röyhtäilevä tuomari joten mielenkiintoisia hetkiä on luvassa kaikille kilpailijoille. Ennenkuin aloitamme kilpailut, haluaisin vielä muistella ymmärtämätöntä Viisikkoa muutamalla sanalla.

Kaikki alkoi vuonna 2006 kun olin niin jalo, että perustin pienen tallini. Alkuun hevosia oli vain viisi ja siinä olikin riittävästi työtä, olivathan ne kaikki melkoisen yksisilmäisiä ja muutenkin noh, persoonallisia. Vuosien varrella on sattunut ja tapahtunut ja välillä itsekin ihmettelen miten olen yhä edelleen näin täysijärkinen ja positiivinen. Ilman kattavia tukijoukkoja tämä kaikki ei olisi mahdollista, joten vielä kerran rehti kiitos teille kaikille. Toivottavasti seuraavat kymmenen vuotta sujuvat yhtä hyvin ja tallissa on jatkossakin jääräpäisiä asukkaita ja saan nauttia tästä työstä.

Nyt pidemmittä puheitta, hyvää kilpailupäivää, muistakaa käydä nauttimassa ohkaisen buffetin antimia. Radalla tehkää kaikkenne ja nauttikaa. Toivotan menestystä kaikille tasapuolisesti!


26.11.2017 tarinakilpailut Adinassa

Tehtävänanto: Hassu kirje joulupukille. Liitä osallistumiseesi mukaan 20 adjektiivia, jotka lisätään tuomarointivaiheessa valmiiseen tarinaan, tässä tehtävässä huumori ja kekseliäisyys on valttia.
"Hei Joulupukki!

Vietämme täällä Adinassa brutaaleja pikkujouluja kisojen merkeissä. Meillä on täällä hankalaa ruokaa ja ihanteellisia kilpailijoita. Tunnelma on erinomainen, koska hevoseni on tänään karvaton. Odotamme jo kovasti salamannopeaa joulua, jonka vuoksi olemme pukeutuneet kisoihin teeman mukaisesti, joskin merkityksettömiä tonttulakkeja näkyy kisapaikalla paljon. Olen mielestäni ollut tänä vuonna hyvin auttavainen, roisi ja jumalainen. Siksi toivonkin paljon ahneesti lahjoja.

Joko olet ehtinyt lähettää ripeät tonttusi vakoilemaan meitä? Entä milloin itse lähdet punaisine poroinesi ja julkisuudenkipeine rekinesi matkaan Korvatunturilta? Olen kuullut, että siellä Korvatunturilla on jo empaattinen tohina päällä lahjapajalla ja töitä paiskitaan ärtyisissä olosuhteissa yötä päivää. Toivotamme oikein järisyttävää joulua sinulle, rennolle joulumuorille ja kaikille häijyille tontuille. Muista ottaa rehellisesti lahjat mukaan!

turkulaisin terveisin, yersinio ja Dian."


26.11.2017 tarinakilpailut Adinassa

Tehtävänanto: Kokoa osallistumiseesi ranskalaisin viivoin kymmenen asiaa mitä et ole koskaan tehnyt.
En ole koskaan pelannut jääkiekkoa En ole koskaan kaatunut ojaan En ole koskaan esiintynyt näytelmässä En ole koskaan nähnyt norsua livenä En ole koskaan käynyt solariumissa En ole koskaan kuollut En ole koskaan käyttänyt rannekelloa En ole koskaan osannut ennustaa En ole koskaan pitänyt hedelmistä En ole koskaan hallinnut maapalloa


20.12.2017 Jouluiset koulutarinakilpailut Adinassa

Tehtävänanto: Miten jouluvalmistelut sujuvat kotona / mitä pyörii mielessä ennen joulua? Kirjoita päiväkirjatyyppisesti annetusta aiheesta lyhyesti (max. 100 sanaa) sisällyttäen tarinaan seuraavat sanat: joulumuori, bikinikeli, tuisku/Tuisku, itsenäisyyspäivä, lumihanki, konvehtirasia ja lumilinna.
Itsenäisyyspäivä tuli ja meni ja nyt on aika valmistautua jouluun. Joulumuori kävi jo tuomassa konvehtirasian kaikille tallin työntekijöille ja hevosille ihanat ruisleipäpiparit. Lumihanki kimmelteli kuin timantti ja ilma oli melko lämpimän tuntuinen pienestä pakkasesta huolimatta. "Aivan kuin bikinikeli", totesi Joulumuori. Tuiskua oli odotettavissa tulevina viikkoina. Runsasta lumipeitettä odotettiinkin jo innoissaan, että päästään tekemään lumilinna!


23.12.2017 Jouluiset estetarinakilpailut Adinassa

Tehtävänanto: Joulu on antamisen juhla. Lähistön vähäosaiset jäävät usein joulunakin ilman kattoa pään päälle, mitä sisällyttäisit jouluksi vietävään pussukkaan? Listaa viidellä kohdalla ranskalaisin viivoin.
Dian sisällyttää omaan pussukkaan
- Ruokatarvikkeita
- Lakanasetin
- Siivousapu-lahjakortin
- Kengät
- Itse leivotun piparkakkutalon