Oldfinion Masterpiece

    Oldfinion Masterpiece VH17-013-0082
    oldenburg ori, 176cm, rautias


    syntynyt: 24.03.2017 (3v 24.05.2017, 8v 24.07.2017)

    Hevosen omistaja ja kasvattaja on yersinio VRL-06303, Oldfinion Dressage

    VIR MVA ch., VSN Ch., KTK-I, KRJ-III, KV-II

VIR MVA ch. -arvonimi myönnetty 6.10.2017
VSN Champion-arvonimi myönnetty 23.11.2017
Kantakirjattu Hevoskantakirjaan I-palkinnolla, 80p.
Palkittu KRJ:n laatuarvostelussa III-palkinnolla, 89,5 p.
Palkittu Kouluvarsojen ja -nuorten laatuarvostelussa 4v KV-II-palkinnolla, 38,5 p. 4-vuotiaiden paras puoliverinen

Masterin tie Oldfinion Dressagen jalostusoriksi ei käynyt ihan täysin suunnitelmien mukaan. Ori oli nimittäin 4-vuotiaaksi asti myytävänä, kuten hyvin moni tallin kasvateista onkin. En siis ollut mitenkään suunnitellut tätä hevosta itselleni. Ori varattiin jo kerran ja näytti siltä, että se lähtisi pian uuteen kotiin. Näin ei kuitenkaan käynyt vaan ostaja ilmoitti, että ei oria voi sillä hetkellä talliinsa ottaa, mutta ehkä myöhemmin. Hetken aikaa odottelin josko ori pääsisi uuteen kotiinsa, mutta lopulta päätin, että tämä ori jää meille kotiin, ennen kuin se on liian vanha. Orilla on mielestäni aivan liian hieno sukutaulu, jotta sitä tulisi seisottaa pihan perällä unohduksissa. Kun ori kantakirjattiin I-palkinnolla olin enemmän kuin mielissäni tekemästäni päätöksestä. Masteri on tallin ensimmäinen itse ykkösellä kirjattu hevonen. Muutama ykköspalkinnon kantakirjakasvatti löytyy, mutta nyt sellainen löytyy omasta tallista.

Masteri on suurikokoinen ja raamikas hevonen joka ihastuttaa näyttävyydellään. Ratsastettavuudeltaan tämä 176cm korkea jättiläinen on kuin unelma. Sitä ei ihan heti uskoisi kun oria vilkaisee tarhassa, mutta kun sen selkään istuu tai sen työskentelyä katsoo kentällä, niin fiilis muuttuu varmasti. Työskentely näyttää helpolta ja vaivattomalta. Ratsastajan ei tarvitse kuin siirrellä painoa ja käyttää höyhenenkevyitä ohjas- ja pohjeapuja niin hevonen toimii kuin ajatus.

Luonteeltaan tämä hevonen on miellyttämishaluinen, hyvin lempeä ja se viihtyy ihmisten läheisyydessä. Tai pitäisikö sanoa, että hevonen rakastaa ruokkivaa kättä. Ruoka-ajan lähestyessä Masterin hörinä kuuluu pitkin tallin käytäviä ja se hörähtää jokaiselle liikkuvalle ihmiselle ja äänelle mikä vain voisi tarkoittaa tulevaa ruoka-annosta. Orimaisia tapoja ei Masterissa ole nimeksikään. Ei huutoa, kyttäämistä tai machoilua. Jos tamman vie aivan tämän hevosen turvan eteen, niin sitten alkaa show ja esiintyminen, mutta muuten Masteri ei tee itsestään numeroa.

Kengittäjämme mielipide Masterista ei ole niin mairitteleva vaikka suurin osa tästä hevosesta pitääkin. Liekö syynä orin suuri koko ja ehkä silloin tällöin kengittäjään nojailuun taipuvainen luonne. Pikkuhiljaa tässä vuosien varrella on kengittäjämmekin ruvennut näkemään tämän hevosen kultaisen olemuksen ja ruvennut pitämään siitä. Ja onhan Masteri kuitenkin muuten helppo kengittää!

Kilpailuissa Masterin ihana luonne oikein korostuu. Sen kanssa reissaaminen on niin helppoa ja huoletonta. Masteri matkustaa hyvin niin trailerissa kuin rekassa, mutta itse mieluiten ajelutan sen rekan kyydissä missä on tälle suurikokoiselle hevoselle enemmän tilaa. Ei sitten ole heti kilpailupaikalla heti alkuun aivan jumissa kun ei ole tarvinnut matkustaa pienessä tilassa. Kuljettamisen kanssa ei ole ollut ikinä mitään ongelmaa. Ori ei tunnu häiriintyvän vaikka liikenteestä kuuluisi mitä meteliä. Se kuuntelee korvat tarkkana, mutta ei reagoi niihin juurikaan. Vasta kun ovia aletaan availemaan, kuuluu orin hienoinen hörinä tervehdykseksi.

Oldfinion Darius
VIR MVA ch., KTK-II, KV-III
old, 171cm, km
Duzedrawse old, 177cm, m
VSN Ch., KTK-I, KRJ-I, VVJ-I
Daquiri old, 178cm, m
Jamocha old, 165cm, prt
Adrianne old, 169cm, km
VIR MVA ch., KTK-II, KRJ-I, YLA2
Lawford old, 172cm, km
Ariane old, 166cm, rn
Oldfinion Mallory
VIR MVA ch., KTK-III, KRJ-II, KV-II
old, 165cm, rn
Mousseux Noir old, 173cm, m
Ch., VSN ch., KTK-II, KERJ-I
Porte Noir old, 172cm, m
Fleur de la Sabine old, 168cm, mrn
Sehnsucht old, 169cm, rnvkko
KTK-III
Klagend old, rnvkk, 164 cm
Sabine old, rn, 160 cm

iii. Daquiri on musta oldenburginhevosori, jonka säkäkorkeus on huimat 178 senttimetriä. Ori on tehnyt mittavan uran kouluhevosena kisaten lajia vaativalla tasolla, ja tämän parhain saavutus on edustuspaikka Saksan maajoukkueessa, jonka Daquiri saavutti sijoituttuaan lähes 50 kertaa kansallisissa kisoissa kärkiviisikkoon hyvällä sijoitusprosentilla. Ori on luonteeltaan hieman hankala käsitellä, eikä tätä voi luovuttaa muihin kuin osaaviin käsiin. Näyttävien liikkeittensä lisäksi orimaisesta ja kipakasta luonteestaan tunnettu Daquiri ei tule juurikaan toimeen muiden hevosten kanssa, ja etenkin muut orit saavat helposti tämän vihat niskoilleen. Sekunnissa nollasta sataan kiihtyvästä luonteestaan huolimatta ori on ollut varsin kysytty jalostusori, ja tällä onkin lähemmäs 20 jälkeläistä, joista suurin osa on etenkin rakenteellisesti palkittuja.

iie. Jamocha on kuvankaunis punaruunikko oldenburg-tamma, jonka säkäkorkeus on tasan 165 senttimetriä. Tämä upeilla ja isoilla merkeillä varustettu tamma on luonteeltaan täysi kymppi, ja tämän kanssa onkin mukava työskennellä tilanteesta riippumatta. Uudet tilanteet tosin jännittävät Jamochaa hieman, mutta tuttujen ja turvallisten ihmisten ja hevosten läsnäolo rauhoittavat myös tätä, eikä aiempaa hermostuneisuutta huomaa kohta enää ollenkaan. Parhaimmillaan tamma taipuu GP-tason liikkeisiin, mutta kisakalenteri on kuitenkin täytetty pääasiassa intermediate-tason kilpailuilla. Jamocha on ennen kilpailu-uraa varsonut yhden jälkeläisen, ja nyt kun kisaura alkaa olla loppuvaiheissa, on suunnitelmissa ollut varsottaa tamma ainakin kertaalleen.

iei. Lawford edustaa laadukasta Ford-orilinjaa, joka sai nimensä 1900-luvun alussa Saksaan oldenburgsiittolan perustaneen Werner Fordin mukaan. Ford-linjan oriit ovat pitkälti kouluratsuja ja ne ovat tunnettuja laadukkaista liikkeistään sekä hyvästä perimästään. Lawford on näyttävä ja raamikas kimo ori, joka kilpailee kouluratsastuksessa GP-tasolla. Ori kypsyi hitaasti, eivätkä sen ensimmäiset vuodet kilparatsuna luvanneet hyvää jatkoa. Lawfordin omistajalla ja ratsastajalla riitti kuitenkin uskoa siihen, että vielä jonain päivänä ori puhkeaisi kukkaan ja siitä kehkeytyisi GP-tason kilparatsu. Niinpä he jatkoivat hevosen työstämistä ja lopulta heidän satsauksensa palkittiin. Lawford kilpailee yhä edelleen. Kilpakausi toisensa jälkeen näyttää siltä, että ori on kuin viini, se tulee entistä paremmaksi vanhetessaan. Jälkeläisiä II-palkinnolla kantakirjatulla oriilla on tähän mennessä reilut sata kappaletta ja se on hurjan suosittu jalostusori. Luonteeltaan Lawford on yleisesti ottaen rauhallinen hevonen, mutta toisinaan siitä pilkahtelee esiin tulisempi puoli.

iee. Ariane on kaunis ruunikko tamma. Säkäkorkeutta sillä on 166 cm. Ariane kilpaili nuorempana Intermediate II-luokassa. Monet epäilivät aluksi tamman kykyjä, mutta pienikokoinen tamma näytti epäilijöille, että se pystyy napsimaan hyviä sijoituksia. Ariane päihitti urallaan monia itseään isokokoisempia ja isoliikkeisempiä oriita. Tammalla ratsastaneet kehuivat sen valtiksi todella sitkeää, mutta toisaalta myös miellyttävää ja nöyrää luonnetta, sillä Ariane halusi tehdä aina parhaansa radalla. Ratsastajien mukaan parhaimmillaan Arianen kanssa saattoi päästä niin hyvään yhteisymmärrykseen, että tuntui siltä kuin tamma olisi lukenut heidän ajatuksensa. Vakuuttava kilpaura päättyi sairastelukierteeseen, jonka jälkeen omistaja ei enää halunnut rasittaa hevosta treenaamalla sitä uudestaan vaativien luokkien edellyttämään kuntoon. Ariane jäi siitostammaksi nauttimaan kotitallin rauhallisista oloista. Tamman jälkikasvusta on nähtävissä, että se periyttää varsoilleen sitkeää, mutta miellyttävää luonnetta sekä irtonaisia liikkeitä.

eii. Porte Noir on musta 172cm korkea oldenburgori, joka on varsinainen katseidenkääntäjä ja sitäkin enemmän luonnetta. Oria kuvaillaan vaativana ja voimakkaana hevosena, jonka kanssa pärjäsivät vain harvat. Se ei kuitenkaan ollut mikään hirviö, vaan vain erittäin tietoinen omasta itsestään ja näin ollen osasi vaatia taitoa myös ihmisiltään. Porte Noir aloitti kilpailemisen esteratsastuksessa korkeissa luokissa, mutta siirtyi nopeasti kilpailemaan kenttäratsastuksessa ratsastajansa kanssa. Erittäin kyvykäs ori, joka kilpaili lähestulkoon maailman joka kolkassa ja nousi jo toisena kilpailukautena yhdeksi lahjakkaimmista hevosista Saksassa. Jälkeläisiä Porte Noir on siittänyt jo useita kymmeniä, joista suuri osa on perinyt isänsä ryhdikkään ja komean ulkomuodon, sekä erinomaisen hyppytekniikan.

eie. Fleur de la Sabine on 168cm korkea, mustanruunikko oldenburgtamma, jonka kauneudella ei ole rajoja. Sabinella on korkeutta 168cm ja sen rakenne on kuin tehty tiukkoihin käännöksiin ja nopeisiin suorituksiin. Hyviä tuloksia ja mainetta niittänyt tamma on tuttu näky kenttäratsastuskilpailuissa ympäri maailman. Vahvaluonteinen Sabine on myös erittäin rakastava emä ja hoitanut hienosti kaikki kuusi varsaansa, jotka ovat perineet emältään kylmäpäisen mutta reaktiivisen luonteen ja räjähtävän nopean ja kevyen hyppytyylin.

eei. Klagend on pienehkö oldenburgori, jolla kaiken kukkuraksi on erittäin sirot luut verrattuna oldenburgeihin yleensä. Tämä hento ilmestys on jäänyt auttamatta muiden Albert Wolterin kasvattamien hevosten varjoon. Se ei ole pärjännyt niin hyvin kuin oli odotettu. Vaikka kisatuloksilla Klagend ei loista, on sen persoonallisuus kuitenkin vailla vertaa. Ori kilpailee Prix St. Georges tasolla Saksassa, ja on voittanut maan mestaruushopeaa vuonna 2010. 15-vuotias hevonen on ikäisekseen varsin hyvässä kunnossa, ja se jaksaa edelleen juksata hoitajaparkojaan sekä lähteä juoksemaan kilpaa nuorten poikien kanssa. Yleisesti ottaen Klagend on luonteeltaan varma ratsu, jolta on lupa odottaa hyvää suoritusta. Hevonen on herkkä, ja sillä on äärimmäisen hieno asenne tehdä töitä. Klagend on kuin kieltänsä hulluna riiputtava bordercollie, joka pyrkii kokeilemaan ihan kaikkea, ja katsoo mistä saisi palkinnon. Klagend tuntuu ratsastaessa oikeastaan elävän ihmisten kehujen vuoksi. Orin jälkeläiset on yhden käden sormilla laskettavissa, ja kaikki ovat kilpailleet Saksassa kohtalaisen hyvin menestyen.

eee. Hienolla II-palkinnolla kantakirjattu ruunikko oldenburgtamma Sabine on ollut varsin voitokas hevonen jo heti elämän alkumetreiltä asti. Se osallistui jo 6-vuotiaana Saksan mestaruuskilpailuihin sijoittuen huimasti kuudenneksi. Tammalla kilpailtiin todella ahkerasti aina neljääntoista ikävuoteen saakka, minkä jälkeen hevonen siirtyi kevyemmälle käytölle. Sabinen palkintokaapista löytyy Itä-Saksan piirinmestaruus, Itävallan mestaruuspronssi, EM-yksilö ja –joukkuehopea sekä MM-pronssi sekä monen monta pistesijaa maailmancupissa. Tamma on luonteeltaan varsin mukava hevonen. Se kunnioittaa ihmisiä paljon, minkä vuoksi se lähtee erittäin harvoin protestoimaan ihmisen käskyjä. Yleensä tamma on sukset ristissä sellaisen ihmisen kanssa, joka on epäreilu eikä ajattele hevosen hyvinvointia. Tamma viettää aikaansa tällä hetkellä Itävallassa suuren siittola Beyermanin tiluksilla, jonka kasvattinimen alaisuuteen se onkin synnyttänyt maailmaan jo kolme varsaa. 19-vuotias Sabine on vielä varsin virkeä tapaus, eikä siitä heti uskoisikaan hevosen olevan jo kunnioitettavan iän saavuttanut hevosrouva.

Jälkeläiset & jälkeläisinfo

Masterpiece on rajoitetusti tarjolla jalostukseen. Tutustu rajoituksiin täällä.

Kantakirja Sukupuoli Nimi Menestys
old tamma Oldfinion Balethia KTK kelpoinen
Palkittu Kouluvarsojen laatuarvostelussa KV-I-palkinnolla.
old ori Oldfinion Moranne KTK kelpoinen
old ori Oldfinion Masterius KTK kelpoinen
Kilpaillut porrastettuja KRJ:n alaisia kilpailuja.


Kilpailut & näyttelyt

KRJ:n alaiset kilpailut
27.07.2017, Kultahuisku, KRJ, Grand Prix, 4/22
28.07.2017, Kultahuisku, KRJ, Grand Prix, 3/22
01.07.2017, Ephemeral, KRJ, Grand Prix, 2/19
07.07.2017, Ephemeral, KRJ, Grand Prix, 2/19
08.07.2017, Ephemeral, KRJ, Grand Prix, 1/19
02.07.2017, Helmwald, KRJ, Grand Prix, 3/14
06.07.2017, Helmwald, KRJ, Grand Prix, 1/14
09.07.2017, Helmwald, KRJ, Grand Prix, 1/14
10.07.2017, Helmwald, KRJ, Grand Prix, 3/14
01.07.2017, Auburnin Kartano, KRJ, Grand Prix, 2/26
04.07.2017, Auburnin Kartano, KRJ, Grand Prix, 2/26
10.07.2017, Colder Creatures, KRJ, Grand Prix, 3/11
14.07.2017, Colder Creatures, KRJ, Grand Prix, 2/11
14.07.2017, Colder Creatures, KRJ, Grand Prix, 2/11
16.07.2017, Colder Creatures, KRJ, Grand Prix, 3/11
18.07.2017, Colder Creatures, KRJ, Grand Prix, 1/11
18.07.2017, Colder Creatures, KRJ, Grand Prix, 3/11
11.08.2017, Chelmsford, KRJ, Grand Prix, 4/38
21.08.2017, Ros Cirein, KRJ, Grand Prix, 4/30
27.08.2017, Ros Cirein, KRJ, Grand Prix, 1/30
28.08.2017, Ros Cirein, KRJ, Grand Prix, 4/30
02.08.2017, Gestüt Helmwald, KRJ, Grand Prix, 5/40
03.08.2017, Gestüt Helmwald, KRJ, Grand Prix, 5/40
18.08.2017, Gestüt Helmwald, KRJ, Grand Prix, 2/40
18.08.2017, Gestüt Helmwald, KRJ, Grand Prix, 2/40
22.08.2017, Gestüt Helmwald, KRJ, Grand Prix, 3/40
19.08.2017, Chermia, KRJ, Grand Prix, 4/30
25.08.2017, Chermia, KRJ, Grand Prix, 5/30
14.08.2017, Lobrede, KRJ, Grand Prix, 3/30
15.08.2017, Lobrede, KRJ, Grand Prix, 3/30
19.08.2017, Lobrede, KRJ, Grand Prix, 5/30
21.08.2017, Lobrede, KRJ, Grand Prix, 2/30
25.08.2017, Lobrede, KRJ, Grand Prix, 3/30
29.08.2017, Lobrede, KRJ, Grand Prix, 4/30
02.09.2017, Everholt Estate, KRJ, Grand Prix, 5/30
04.09.2017, Everholt Estate, KRJ, Grand Prix, 1/30
08.09.2017, Everholt Estate, KRJ, Grand Prix, 1/30
09.09.2017, Everholt Estate, KRJ, Grand Prix, 4/30
10.09.2017, Everholt Estate, KRJ, Grand Prix, 5/30
14.09.2017, Everholt Estate, KRJ, Grand Prix, 3/30
19.09.2017, Everholt Estate, KRJ, Grand Prix, 3/30
25.09.2017, Everholt Estate, KRJ, Grand Prix, 4/30
27.09.2017, Everholt Estate, KRJ, Grand Prix, 3/30

KRJ Cup
31.07.2017, Runoratsut, KRJ CUP, Intermediate II, 1/106
31.08.2017, Kuuralehto, KRJ CUP, Grand Prix, 1/92

Tarina- & tuotosluokat
26.11.2017, Adina, 40cm, ERJ, 2/7, tarina
26.11.2017, Adina, 60cm, ERJ, 2/3, tarina
16.12.2017, Katriinan talli, helppo A, KRJ, 3/8, tarina

VSN näyttelyt - rakenneluokat
04.11.2017, Oldfinion Dressage, Reserve Champion
10.11.2017, Kortenhorst, Reserve Champion
12.11.2017, VSN Harjoitusnäyttely, Reserve Champion
15.11.2017, VSN Harjoitusnäyttely, Show Winner 3
22.11.2017, Kaihovaara, Reserve Champion
27.11.2017, Kortenhorst, Reserve Champion

VSN näyttelyt - ratsastusluokat
30.06.2017, Oldfinion Dressage, Overall Champion
08.10.2017, Waldenfeld, Overall Champion
17.12.2017, Oldfinion Dressage, Overall Champion

NJ näyttelyt
31.07.2017 Ponitila Adina, irtoSert (Pt: Vibaja)
31.08.2017 Kisakeskus Bailador, BIS3, MVA-SERT (Pt:: Sorel)
01.10.2017 Yateley Showjumpers, BIS4, MVA-SERT (Pt:: Sorel)
30.09.2017 Waldeinhill, irtoSert (Pt:: Lissu T.)

Päiväkirja, valmennukset & tuotosluokat

Elokuun KRJ-CUP 31.08.2017

KRJ Cup on Oldfinionin porukoiden vakiotapahtuma. Olemme tainneet osallistua jokaiseen kilpailuun sen jälkeen kun talli on avannut ovensa. Ainakaan tallilla kukaan ei tänä päivänä muista cuppia mikä olisi jäänyt välistä. Meiltähän lähtee tapahtumaan aina valtava määrä hevosia. Monta rekallista. Oikeastaan niin monta, että joudumme aina turvautumaan vuokrakuskeihin ja vuokrarekkoihin, että saamme koko porukan kilpailupaikalle. Rahallinen panostus on siis valtava mitä me laitamme menemään kun haluamme Cuppiin osallistua. Mutta joka kerta se on sen arvoista. Tapahtuma on aina hyvin järjestetty. Taso on kilpailuissa todella kova ja tällaiselle kilpailuhenkiselle luonteelle se sopii hyvin. Tuntuu, että taso kovenee joka vuosi ja samalla näkee yhdellä silmäyksellä, että millaisia niistä kiinnostavista nuorista puoliverisistä on kasvanut. Onhan kisoissa tietysti paljon muitakin rotuja, mutta itse tulee lähinnä tarkasteltua ne puoliveriset. Kuuralehdon Hevostila on yksi niistä talleista jotka järjestävät KRJ Cuppia tiloissaan. Olemme tallilla vierailleet siis useamminkin. Myös tänään rekkojen nokat kääntyivät kohti Jyväskylää ja vaikka ajomatka oli pitkä, niin hevoset näyttivät tottuneina matkaajina olevan virkeitä ja freesejä. Nuoriso oli vähän ihmeissään, mutta ne pääsevät onneksi aloittamaan helpoimmista luokista ja lähinnä haistelevat kilpailutapahtuman tunnelmaa.

Cupin pääluokka Grand Prix oli tänään meidän heiniä. Luokan voiton nimittäin nappasi tallin huippuori Oldfinion Masterpiece. Piti oikein selata cuppeja vuosia taaksepäin, että kuinka monta Grand Prix-luokan pääpottia olemme vieneet mukanamme. Ei niitä turhan paljoa ole siunaantunut. Viimeisin sijoitus löytyy edellisestä cupista jolloin luokan voitti myös tallin oma kasvatti Oldfinion Stark Dian. Masterin menestys on lyönyt minut ihan ällikällä. Ensin ykköspalkinto kantakirjasta ja nyt vielä tämä. Heinäkuussa ori voitti KRJ Cupin Intermediate II luokan Runoratsuissa.


KRJ Champions 2017

Vuosittainen KRJ Champions starttasi tuttuun tapaan syyskuussa ja kuten edellisenäkin vuonna, se järjestettiin Fiktion tiloissa. Oldfinion Dressagesta tapahtumaan lähdettiin varsin kasvattipainotteisella kokoonpanolla. Oikeastaan ainoastaan poniluokkaan osallistunut Caparice LAC oli ainut ei oma kasvatti.

Masteri osallistui niin sanotusti pääluokkaan eli kisasi KRJ Champions sarjassa. Ensimmäisen päivän luokka oli Helppo B:3 2009. Rata ei pitänyt sisällään suurempia rikkeitä ja Masteri oli luokassa 23. Ensimmäisenä päivänä ainoastaan yksi ratsukko karsiutui pois.

Toisena päivänä suoritettiin rata Helppo A:4 2009. Masteri kulki tänään oikeastaan aika samalla kaavalla kuin edellisenäkin päivänä. Ei suurempia rikkeitä, mutta myös wow-efektit jäi näkemättä. Kolme ratsukkoa karsiutui pois, mutta Masteri jatkoi kolmannelle kierrokselle.

Kolmannen päivän rata Vaativa B:0 2009 meni Masterin osalta hienosti. Nuori ori esitteli hienot laukanvaihdot vaikka onkin niiden suhteen varsin raaka tapaus. Sijoituksena 13. joka oli paras tähän mennessä ja tarkoitti siis sitä, että Masteri kilpailee sarjan loppuun asti.

Neljännen päivän rata oli Vaativa A:3 2009 ja Masteri paransi tänäänkin suoritustaan edelliseen päivään verrattuna. Jos muilla alkoi jo tuntumaan neljän päivän kisarupeama lihaksistossa, niin Masteri tuntui vain paranevan päivä päivältä. Tänään sija oli seitsemäs. Sarja meni Masterin osalta varsin mallikkaasti ja vaikka varsinaiset sijoitukset jäivät näkemättä, niin ori teki hyvin tasaista työtä joka päivä ja olemme varsin tyytyväisiä sen suoritukseen.


20.11.2017, kouluvalmennus, valmentaja: SV

Raamikas jättiläinen Masteri ravasi elegantisti uralla. ”Näyttää oikein hyvältä, nyt voidaan siis aloittaa”, totesin alkuverryttelyn päätteeksi. ”Voit tulla alkuun vähän kokoavia harjoituksia. Saat ottaa toisella pitkällä sivulla siksak-pohkeenväistöä laukassa ja toisella ihan vaan koottua ravia. Näin alkuun kokoamisastetta ei tarvitse viedä aivan äärirajoille, sellainen pieni, kiva kokoaminen riittää.” Ratsukko aloitti tehtävän väistösetillä. Yersinio ratsasti linjat huolellisesti, pitäen samalla huolta hevosen muodosta. Masteri pysyi siististi hiukan normaalia kootumpana koko pitkän sivun ajan. Muoto humpsahti hetkeksi pois raviin siirtyessä, mutta Yersinio korjasi virheensä nopeasti. Masterilla ei ollut ongelmaa kokoamisen kanssa ravissa, se tuppasi kokoamaan itseään jopa vähän liikaa. ”Todella hyvä, ei takerruta tuohon liikaan kokoamiseen – mieluummin niin, kuin että hevonen ei tahdo koota itseään lainkaan”, naurahdin. ”Voit vaihtaa suuntaa, tullen sitten välikäyntien jälkeen saman tehtävän, mutta ravaten väistöjen ajan ja laukaten suoralla uralla.”

Yersinio sai ratsastaa Masteria eteenpäin juurikin liian kokoamisen vuoksi pohkeenväistön aikana, jonka vuoksi linjat kärsivät. ”Älä ratsasta ihan noin vahvasti eteen missään tilanteessa, yritä säilyttää se rauhallisuus koko tehtävän ajan, vaikka hevonen vähän innostuisikin harjoituksesta”, neuvoin. Laukka oli selvästi Masterin heikompi lenkki. Kyllähän näyttävä ori kokosi itseään laukassakin, mutta ei yhtä innolla kuin ravissa. ”Tule uudelleen laukkaosuus. Nyt se vähän laiskotteli siellä takasten puolella”, moitin. Yersinio rakensi laukan suhteellisen hitaaksi jo ennen kulmaa, jotta kokoaminen sujuisi helpommin. ”Hyvä! Nyt näytti paremmalta. Otetaan loppuun vähän vaihtoja ja siirtymisiä”, sanoin ja kiitin valmennuksesta ratsukon suoritettua antamani tehtävät.26.11.2017 tarinakilpailut Adinassa

Tehtävänanto: Hassu kirje joulupukille. Liitä osallistumiseesi mukaan 20 adjektiivia, jotka lisätään tuomarointivaiheessa valmiiseen tarinaan, tässä tehtävässä huumori ja kekseliäisyys on valttia.
"Hei Joulupukki!

Vietämme täällä Adinassa saitoja pikkujouluja kisojen merkeissä. Meillä on täällä norjankielistä ruokaa ja ankaria kilpailijoita. Tunnelma on ilmainen, koska hevoseni on tänään maukas. Odotamme jo kovasti ihailtavaa joulua, jonka vuoksi olemme pukeutuneet kisoihin teeman mukaisesti ja rehtejä tonttulakkeja näkyy kisapaikalla paljon. Olen mielestäni ollut tänä vuonna hyvin auttavainen, levoton ja hämärä. Siksi toivonkin paljon lihaksettomia lahjoja.

Joko olet ehtinyt lähettää rehevät tonttusi vakoilemaan meitä? Entä milloin itse lähdet arkisine poroinesi ja alkeellisine rekinesi matkaan Korvatunturilta? Olen kuullut, että siellä Korvatunturilla on jo isokokoinen tohina päällä lahjapajalla ja töitä paiskitaan erilaisissa olosuhteissa yötä päivää. Toivotamme oikein oireetonta joulua sinulle, ilkikuriselle joulumuorille ja kaikille juonikkaille tontuille. Muista ottaa ärsyttävät lahjat mukaan!

uskomattomin terveisin, yersinio ja Masteri"

26.11.2017 tarinakilpailut Adinassa

Tehtävänanto: Kokoa osallistumiseesi ranskalaisin viivoin kymmenen asiaa mitä et ole koskaan tehnyt.
En ole koskaan asunut maalla.
En ole koskaan värjännyt hiuksiani.
En ole koskaan kirjoittanut kirjaa.
En ole koskaan itkenyt ilosta.
En ole koskaan syönyt matoa.
En ole koskaan käynyt kuussa.
En ole koskaan käynyt Ikeassa.
En ole koskaan pitänyt muumeista.
En ole koskaan kiivennyt puun latvaan.
En ole koskaan pyöräillyt lapissa.

16.12.2017 tarinakilpailut Katriinan tallilla

Tehtävänanto: Kupruja kentällä. Aiheuttiko lumikinoksien reunustama koulukenttä ongelmia vai työskentelittekö lumessa kuin vanhat tekijät? Kenties olitte harjoitelleet maneesin lämmössä ja heppasi ilmaisi kisapaikalla vahvan mielipiteensä muhkuraisesta pohjasta? Vai tekikö epätasainen alusta energisestä ratsustasi hillitymmän?
Mitä tuleekaan mieleen kun ajattelee ihanaa pumpulimaista, valkoisen puhdasta lunta. Odotukset olivat korkealla kun reissasimme Katriinan tallille kilpailuihin. Ulkokentällä tapahtuva startti hieman jännitti, mutta ajatus puhtaan valkoisella hangella kahlailusta helpon radan muodossa tuntui sen verran tunnelmalliselta, että päätimme lähteä kokeilemaan. Ja miten hienoja kuvia saisimmekaan tuolta valkoiselta radalta laitettua facebookiin ja instaan! Verryttelyssä olimme vielä täysin tietämättömiä tulevasta. Aamulla paikanpäälle saavuttuamme tuo puhtaanvalkea kenttä oikein kutsui ratsukoita. Pakkanen sai hevosesta hieman virkeämmän, mutta minulla on luottoratsu alla jonka olen tuntenut sen koko elämän ajan. Starttivuoro lähestyi ja lopulta saimme luvan lähteä kiertämään rataa. Järkytys olikin melkoinen kun näimme mihin kuntoon puhdas kenttä oli mennyt. Ensimmäisen luokan ratsukot olivat tuoneet kavioissaan kentälle purua, turvetta, hevosenlantaa... Mitä kaikkea nyt hevonen voi kavioissaan kuljettaa? Lumi oli likaista sohjoa. Sohjoa isolla S:llä, sillä radan ratsastaminen tuotti haasteita enemmän kuin osasin arvatakaan. Iso, melkein 180cm korkea hevoseni spurttaili lumella oikein urakalla ja liukui siirtymiset kuin mikäkin lumilautailija. Tunnelma oli joka tapauksessa mahtava, joten ei jäänyt harmittamaan, vaikka jäimme ilman kuvia radalta. Hevosille tehdyt joulupiparit ja ihmisille luodut puffatarjoilut olivat mahtavat.

26.11.2017 tarinakilpailut XX:ssä

Olin edellesinä päivänä pestannut hevosista mitään tietämättömän mieheni pesemään ratsuni varusteet ja pakkaamaan ne autoon. Kisoihin lähdin varsin tyytyväisenä kun tavarat oli kiillotettu. Alkaessani suitsimaan huomasin, ettei suitsissa ollut kuolaimia lainkaan. Kisavarustus kyllä edellyttäisi kuolaimia. Luojan kiitos kyseessä oli helppo luokka, joten ei ollut kyse kangista. Hetken aikaa pähkäilimme hevosenhoitajan kanssa, että mitäs nyt. Vaihtoehtoina oli yrittää kysyä koulutuomarilta lupaa startata ilman kuolaimia tai mennä salaa ilman. Tuomarin silmälasit näyttivät kylmässä talvi-ilmassa sen verran huuruisilta, että päädyimme jälkimmäiseen vaihtoehtoon. Eikun vaan ohjat kiinni turparemmiin ja menoksi. Kaikki odottivat jännittyneinä keksisikö ratsuni jotain pääni menoksi, mutta onneksi hyvin koulutettuna kaverina suoriuduimme hyvin verrytelystä ja radasta tälläkin varustuksella. Eikä tuomari huomannut mitään!

Hevosen kuvat: © HW Farm
Virtuaalihevonen / a sim-game horse
Tausta: Pattern Library
Ota yhteyttä: yersinio