Kasvatus

Kasvatamme ensisijaisesti koulupainotteisia oldenburginhevosia. Pienimuotoisesti myös muiden kantakirjojen edustajia jos sopivaa jalostusmateriaalia on käytettävissä. Tällä hetkellä oldenburgien rinnalla syntyy myös FWB, hannover ja trakehner hevosia. Vuoden 2017 lopusta kokeilemme myös kasvattaa pienimuotoisesti FWB hevosia omalla kasvattajatunnuksella Finion.

Toivomme, että kaikki kasvattimme pääsisivät aktiivisiin koteihin ja kilpailisivat KRJ:n alaisissa kilpailuissa. Tämä ei kuitenkaan ole välttämätöntä. Itse sitoudumme kilpailemaan omilla hevosillamme täydet sijoitukset KRJ:n alaisissa kilpailuissa. Mikäli hevosen vanhemmat ja jälkeläiset ovat kilpailleet, tulemme esittämään hevoset myös KRJ:n laatuarvostelussa. Nuoret hevoset pyrimme käyttämään Kouluvarsojen ja -nuorten laatuarvostelussa.

Myytäviä kasvatteja kannattaa selata myytävistä hevosista. Päivitämme sivua aktiivisesti. Älä epäröi jättää ostotarjousta. Vaikka itse olemme kilpailuhenkinen tiimi, niin kasvateissa on paljon hevosia jotka voivat lähteä myös erilaiseen kotiin mitä me olemme. Tallin omasta jalostusohjelmasta voi lukea lisää kasvatus sivulta. Sieltä löytyy enemmän tietoa miten sovellamme kantakirjausta ja kantakirjoja kasvatustyössämme.


Kasvatusliite kaikille muille paitsi fwb kasvateille: Oldfinion
Kasvatusliite FWB kasvateille: Finion (vuoden 2017 syyskuusta lähtien)
Syntymämaa: suomi
Kasvattaja: OLDF1712 , Oldfinion Dressage
Yhteydenotot: Sähköpostitse asiaan liittyvällä otsikoinnilla

Suosittelemme kasvatteja osallistumaan Kouluvarsojen ja -nuorten laatuarvostelu. Osallistumisesta saa KRJ:n laatuarvostelusta 0,5p. ja palkinnosta toiset 0,5p.


Hevosemme kilpailevat KRJ:n alaisissa kouluratsastuskilpailuissa. Jokainen siitoskäytössä oleva hevonen on tarkoitus esittää KRJ:n laatuarvostelussa ja nuoret hevoset KV-laatuarvostelussa.

old x old = old, trak x old = ??

Virtuaalimaailmassa on vuosikaudet kasvatettu puoliverisiä niin sanotusti rotuina ja usein unohdetaan, että kyse on oikeastaan kantakirjoista. Kantakirjoilla on omat vaatimuksensa ja joskus ne voivat olla hyvinkin monimutkaiset. Jos IRL maailmassa astutat FWB:n FWB:llä ei lopputulos ole FWB jos hevoset eivät täytä kantakirjan vaatimuksia. Mitä ne vaatimukset sitten minkäkin kantakirjan osalta ovat, kannattaa itse selvittää ne kantakirjojen sivuilta. Oldfinion pyrkii noudattamaan oldenburg kantakirjan vaatimuksia. Koska meillä ei virtuaalimaailmassa ole samanlaisia oritestejä mitä IRL on käytössä, joudumme hieman soveltamaan käytäntöjä. Pyrin alla hieman avaamaan millaista jalostusohjelmaa me kasvatuksessa noudatamme.

old x old = old

Kaikessa yksinkertaisuudessaan tämä menee virtuaalimaailmassa totutun kaavan mukaan. Jos oldenburgiksi rekisteröity hevonen astutetaan oldenburgilla, rekisteröimme varsan oldenburgiksi.

old x old = old, vai onko sittenkään?

Kun hevosella on pidempi suku, voi sen sukutaulusta löytyäkin yhdistelmiä mitä emme enää hyväksy. Havainnollistetaan tätä sukutaulun avulla:

oldenburg hannover hannover
oldenburg
oldenburg oldenburg
oldenburg
oldenburg oldenburg oldenburg
oldenburg
oldenburg oldenburg
oldenburg

Yllä olevassa sukutaulussa olgelmaksi tulee hannover kantakirjan edustaja. Mikäli hanoveriksi rekisteröidyt isänisä eivät ole kantakirjattu Virtuaaliseen Hevoskantakirjaan emme hyväksy hevosta oldenburgiksi. Eli kantakirjan tulisi näyttää seuraavalta:

oldenburg
hannover = KTK ori
hannover
oldenburg
oldenburg oldenburg
oldenburg
oldenburg oldenburg oldenburg
oldenburg
oldenburg oldenburg
oldenburg


Alla oleva kävisi myös, mutta OD:n kasvatuksessa erittäin vähän käytetty.
oldenburg = KTK ori
hannover hannover
oldenburg
oldenburg oldenburg
oldenburg
oldenburg oldenburg oldenburg
oldenburg
oldenburg oldenburg
oldenburg


Myös seuraavanlainen sukutaulu olisi hyväksytty:
hannover = KTK ori
hannover hannover
hannover
hannover hannover
hannover
trakehner = KTK tamma
trakehner = KTK ori
trakehner
trakehner
trakehner
trakehner = KTK ori
trakehner


Yllä oleva sukutaulu olisi meillä epätodennäköinen valinta oldenburgikgi vaikka se mahdollinen olisikin. Yleensä toinen, isä tai emä, yhdistelmissämme on rekisteröity oldenburgiksi. Meillä tarkastetaan hevosten sukutaulut pääasissa kolmanteen polveen asti. IRL sääntöjä voit lukea esimerkiksi TÄÄLTÄ.

Henkilökohtainen ihanne silloin kun käytän eri kantakirjojen hevosia. Ensisijaisesti haluan käyttää hevosia joiden kaikki isäorit ovat kantakirjattuja:
hannover = KTK ori
hannover = KTK ori
xx = KTK ori
hannover
hannover
KWPN = KTK ori
hannover
trakehner
trakehner = KTK ori
trakehner = KTK ori
trakehner
trakehner
trakehner = KTK ori
trakehner
Yllä olevaa muotoa olen suosinut jalosuksessa eniten. Syynä tähän on se, että IRL kantakirjaan rekisteröidyn hevosen sukutaulu on tarkastettu. URL näin ei kuitenkaan ole ja esimerkiksi Virtuaaliseen Hevoskantakirjaan ei tarkasta hevosten polveutumisia. Eli IRL jokaisen kantakirjatun hevosen sukulaiset tarkistetaan kun taas URL ei = suvussa olisi kirjaamattomia oreja jotka eivät ole hyväksyttyjä. Mutta koska ollaan virtuaalimaailmassa, voidaan myös halutessaan olettaa, että koska ori on kantakirjattu, niin se on suvultaan silloin hyväksytty. Yllä olevan mallin huono puoli on se, että pelkästään sen noudattaminen voisi johtaa sukulinjojen katoamiseen.

Miksi käyttäisin vierasta kantakirjaa?

Toisen kantakirjan käyttö avaa mahdollisuuksia luoda aikaiseksi mahdollisimman hyviä hevosia. Siitähän puoliverisissä on kyse. Ne jalostetaan kilpahevosiksi joiden on tarkoitus yltää hyvään suorituskykyyn. Suoriutuakseen hevosen tulee olla myös ratsastettavissa (luonne) ja terve. No luonne ja terveys ei virtuaalimaailmassa toimi mittarina. Hevosemmehan ovat juuri sellaisia mitä me niistä teemme. Mutta meillä on muita mittareita mitä olemme luoneet. Raamit jotka olemme virtuaalimaailmassa tehneet määrittelemään laadukkaan hevosen. Lajilaatuarvostelut, kantakirjat, näyttelyt, Yleislaatuarvostelu, rotuyhdistysten laatuarvostelut...

Ennen kantakirjojen miksailua kannattaa tutustua oman kantakirjan jalostusohjesääntöihin.

Yhteisöllisyys

On mukavampaa harrastaa isossa porukassa. Puoliveriharrastajat yhdessä ovat isompi porukka kuin yhden kantakirjan harrastajat.

Realistisuus

IRL on ihan tavallista, että ori on hyväksytty useamman kantakirjan jalostukseen.

Nopeus

Onko omat hevoset kaikki sukua keskenään? Eikö olisi mukava käyttää sitä naapurin upeaa kantakirjaoria oman tamman astutukseen kuin tehtailla 4-7 uutta hevosta vain sen takia, että saa yhden varsan?

Oldenburg nimisäännöt

Tämän ohjekirjan mukan oldenburgit tulee nimetä seuraavasti:
Tammavarsan nimi alkaa emän alkukirjaimella. Mikäli tammaa ei käytetä jalostukseen nimi voi alkaa myös isän nimen alkukirjaimella.
Orivarsan nimi alkaa isän alkukirjaimella.

Oldfinion Dressagessa ei noudatetan IRL nimeämissääntöjä. Kasvateille annetaan useimmiten nimiehdotus joka on jollain tavalla sidoksissa sen sukuun tai vanhempiin. Ne saattavat kantaa mukanaan myös jotain liitettä josta tunnistaa kyseisen sukulinjan. Näitä liitteitä voi vapaasti käyttää myös kasvattien jälkeläisillä.

Virtuaalitalli / a sim-game stable
Tausta: Pattern Library
Ota yhteyttä: yersinio
Ylin koristekuva: Shazstock
(CC BY-NC 2.0)