Oldfinion Prachtvoll

    Oldfinion Prachtvoll VH18-013-0027
    oldenburg ori, 166cm, rautias


    syntynyt: 27.01.2018 (3v 17.02.2018, 8v 27.02.2018)

    Hevosen omistaja ja kasvattaja on yersinio VRL-06303, Oldfinion Dressage

Palkittu KRJ:n laatuarvostelussa KRJ-I palkinnolla, 107,5 p.
Palkittu Kouluvarsojen laatuarvostelussa 3v KV-I-palkinnolla, 40.5 p.

Prava on olevinaan oikea orien ori. Se on näitä tapauksia jotka mielellään pitävät kovaa meteliä itsestään aivan jatkuvasti. Orin karsina on tallin rauhallisimmalla paikalla, jotta sen ohitse kulkee mahdollisimman vähän mitään liikennettä mitä sen olisi mahdollista vahtia. Ori avaa äänihuulensa aina heti kun sen ottaa ulos karsinasta. Kimakka hirnunta kaikuu pitkin tallin käytäviä ja päälle vielä muutama tiukka pärskähdys. Hoitaessa Prava kannattaa sitoa kiinni, sillä sen vahtimisentarve saa sen kääntymään hyvinkin nopeasti. Jos jostain kuuluu ääniä niin ori mielellään käännähtää saman tien korvat tötteröllä tarkastamaan tulisiko sieltä vaikka tammoja.

Selkään noustessa saakin olla nopea, että kyytiin pääsee. Tämä herra kun ei kauaa viitsi paikoillaan seistä vaikka hetken aikaa malttaakin. Ratsastaessa Prava on reipas ja kun sen pistää kunnolla töihin sen ratsastettavuus paranee. Ori ei oikeastaan sovellu miksikään hyvän mielen sunnuntairatsuksi sillä silloin sillä on aivan liikaa aikaa keskittyä kaikkeen mitä ympärillä tapahtuu. Kun orin kanssa alkaa työskentelemään saa sen ajatukset työhön eikä se kiinnitä juurikaan huomiota ympärillä meneviin hevosiin. Ainoastaan hieman läheltä kulkevat tammat saavat vienon hörinän tulemaan orin turvasta, mutta tällöin äänihuulet eivät avaudu samaan tapaan kuin vapaampana ollessa.

Kilpailupaikoilla Prava on oma tuttu itsensä. Äänihuulet laulavat aina tarvittaessa, mutta onneksi jo verryttelyyn päästessä helpottaa. Radalla sujuu yleensä vielä paremmin, sillä siellä muut hevoset ja mahdolliset häiriötekijät ovat riittävän kaukana. Prava on siitä mukava hevonen, että vaikka se on olevinaan vahva johtajaori, niin sen myötä se on myös rohkea. Tämän hevosen kanssa ei juuri tule vastaan asioita mitä se pelkäisi ja näin ollen se ei pelon vuoksi jännity kilparadalla koskaan.

Rohkeutensa vuoksi Prava on myös kiva maastokaveri vaikka ehkei kentällä ollessa sovikaan sunnuntairatsasteluun ja höntsäilyyn. Sen kanssa voi helposti maastoilla yksin ja ottaa pitkiä peltolaukkoja. Ori ei koskaan lähde ryöstämään vaan menee innokkaasti eteenpäin sen verran mitä ratsastaja käskee.

Oldfinion Wundervoll
old, 175cm, rn
VIR MVA ch., KTK-II, KV-II, KRJ-II, KVJ A-Premium
Glänzend old, 170cm, rn
VIR MVA ch., KTK-II, KV-III
Glanz old, 174cm, m
Pepin old, 170cm, rn
Ottavia old, 168cm, rt
KTK-III, KV-III
Hysteria old, 170cm, rt
Orabella old, 163cm, rt
Bianca von Lark
rnld, 166cm, km
KTK-III, KRJ-I
Brighgaze holst, km, 165cm
KTK-II, KRJ-I
Baringr holst, rnkm, 167cm
Tobiana holst, vrn, 164cm
Birkenhügel Brünhild rnld, rt, 164cm
KTK-II, KRJ-I
Bahadur rhld, trt, 162 cm
Birkenhügel Abigail rhld, prt, 165 cm

iii. Glanz oli 174cm korkea ori joka näytti vielä suuremmalta kuin on. Orin kaula oli hyvin ylöskiinnittynyt ja ulkonäöltään se oli ryhdikäs. Kuitenkaan selästä käsin ori ei tuntunut niin suurelta, mitä se ulospäin antoi ymmärtää. Säkä oli korkea, mutta selkä kuitenkin laskeutui alemmas. Glanzin luonne oli miellyttävä ja kiltti. Sitä pidetäänkin hyväkäytöksisenä ja se on jättänyt jälkeläisilleen hyvää luonnetta. Sitä on siis käytetty paljon etenkin harrastekasvattajat tammoilleen jotka ovat halunneet myydä hevosiaan tavallisille harrastajille. Glanzin jälkeläisiä on ympäri maailmaa. Niitä löytyy ympäri eurooppaa, Australiasta ja Yhdysvalloista. Ori itse ei ole ehtinyt tekemään pitkää kilpailu-uraa, mutta on silti startannut ihan Grand Prix-tasolla asti.

iie. Pepin on tamma joka on jalostuksellisessa mielessä ehkä hieman jakanut ihmisten mielipiteitä. Tamma on ihmisten kanssa toimeentuleva ja laumassa selkeä johtajatamma. Sen reviirille ei muilla hevosilla ole asiaa. Tammaa ei kuitenkaan ole koskaan saatu ratsutettua kunnolla. Toiset syyttävät puutteellista alkukoulutusta, toiset pitävät vain tammaa hevosena joka ei pidä ihmistä selässään, ei vaikka sen olisi aikanaan ratsuttanut maailman paras ratsuttaja. Pepin on kuitenkin saanut kolme jälkeläistä ja yhdestä on tullut ihan kantakirjaori ja kaikki sen jälkeläiset ovat ihan normaaleja ratsuja. Tammalla on hieno ja kantakirjaoreja ennenkin jättänyt emälinja, joten siinä mielessä tamma on ehkä ollut ihan järkevää siirtää siitokseen ratsutusongelmasta huolimatta.

iei. Hysteria kuulostaa nimensä puolesta ehkä hieman epämiellyttävältä hevoselta, mutta nimi on varsin harhaanjohtava. Ori on hyvinkin tunnettu rauhallisesta ja tasaisesta luonteestaan. Osittain tämän vuoksi ori on ollut etenkin harrastehevoskasvattajien suosiossa vaikka on ori jättänyt usean tasokkaan kilpahevosenkin jälkeensä ja muutaman kantakirjaoriin. Mutta koska orin jalostuskäyttö on painottunut harrastehevospuolelle, on se ehkä hieman jäänyt sivuun muiden hittioriiden rinnalla. Hysterian nimi on enemmänkin peruja sen omalta isältään, Chaos in Rialta, joka olikin varsana kaaosta aiheuttava hulivili. Hysteria itse kilpaili kansallisella tasolla Intermediate luokkia. Jalostuskäyttö oli usein kilpailu-uran tiellä ja oriin omistaja halusikin nimenomaan pitää orin aina tammojen käytettävissä. Näin ollen kuukaudet oriasemalla verottivat kilpauraa melkoisesti.

iee. Orabella oli oikea sähikäinen hevoseksi. Oikein herkkäsieluinen hevonen jossa riitti vauhtia ja vähän vaarallisia tilanteitakin. Tamman kasvattaja suostuikin myymään kasvattinsa vain ansioituneen ammattilaisen käsiin vaikka hienosta tammasta oli moni muukin kiinnostunut. Se oli varsanäyttelyissä väläytellyt varsin hienoja askellajeja. Väläyttelyt jatkuivat nuorten hevosten luokissa ja tamma voittikin 5- ja 6-vuotiskautena omat sarjansa. Aiemmat sarjat tamman kanssa jätettiin suosiolla väliin. Herkkää tammaa ei niin vain laitettukaan satulaan, vaan se vaati aikaa, hermoja ja hyvien rutiinien luomista. Nuorten hevosten sarjojen jälkeen tamma siirtyi jalostuskäyttöön ja sai seitsemän varsaa. Kaikki tamman varsat olivat hyvin kauniita ja korrektin näköisiä kouluhevosia. Suurin osa niistä päätyikin kilpakentille ja ovat menestyneet hyvin.

eii. Baringr on 167 senttimetriä korkea ruunikonkimo holsteininhevosori. Baringr kilpaili ennen eläkkeelle ja lähinnä siioskäyttöön jäämistän kouluratsastusta Grand Prix -tasolla, jolla ori pärjäsikin hyvin. Useita keroja sijoittuneiden joukossa ollut ori oli kuin luotu kouluaitojen sisäpuolelle, sillä kauniit, hyvin pyörivät askeleet tulivat hyvin esille vaativissa koululiikkeissä. Luonteeltaan Baringr ei ole yhtään orimainen, vaan tämä käyttäytyy kaikkien normien mukaisesti joka tilanteessa. Ori pyrkii miellyttämään omistajaansa kaikin tavoin, sillä huonokäytöksinen hevonen taida olla kenenkään ihannehevonen. Baringr on kysytty siitoshevonen niin säyseän luonteensa kuin osaavuutensa ansiosta - orilla onkin pian parikymmentä jälkeläistä, joista suurinosa asustaa Saksan maalla.

eie. Tobiana on vaaleanruunikko holsteininhevostamma. 164 senttimetriä korkea Tobiana on lähinnä kouluratsastukseen painottunut tamma, joka kisaa kyseistä lajia aina Grand Prix -asolla asti. Tamma on kuitenkin näyttänyt osaamisensa myös valjakkoajossa, mutta kärrytouhut ovat lähinnä vapaa-ajan harrastus, eikä sitä kisata tai treenata niin tosissaan kuin kouluratsastusta. Useita sijoituksia napannut tamma on saanut kiitosta sopusuhtaisesta rakenteestaan, mitä tamma on periyttänyt useimmille jälkeläisilleen. Valitettavasti myös Tobianan kipakka ja tempperamenttinen luonne on siirtynyt suurimmalle osalle tamman jälkeläisistä. Tamma vaatiikin käsittelijäkseen kokeneen ja osaavan ihmisen, jottei tämä päätä keksiä mitään omia juttuja.

eei. Bahadur on ikilapsi, jolta keskittymiskyky puuttuu totaalisesti. Rautias reininhevosori kilpailee Prix St Georges tasolla aiheuttaen jonkin verran halveksuvia katseita. Bahadur kun ei ole se kaikkein hyväkäytöksisin kilparatsu - lähinnä se muisuttaa luonteeltaan jääräpäistä puskaponia. Vaikka ori ei kilpailupaikalla aiheuta suurta ihailua, on se kuitenkin menestynyt kohtalaisen hyvin ja napannut myös muutamia osakilpailuvoittoja. Kovinkaan moni ei Bahaduria ratsukseen halua, koska se tietää verta ja hikeä. Ratsastajan on vaikea nauttia kyydistä, kun ori haluaisi sooloilla joka käänteessä. Kovinkaan paljoa ei Bahaduria kysytä tulevien kouluvarsojen isäksi, mutta muutama rohkea kysyjä onkin saanut yllätyksekseen oikein kelvon nuoren kouluratsun, jolta löytyy potentiaalia vaikka mihin.

eee. Birkenhügel Abigail on kasvattajansa upeimpia luomuksia, joka omaa järkähtämättömän keskittymiskyvyn ja on rauhallinen tilanteessa kuin tilanteessa. Abigail kilpailee Grand Prix tasolla dominoiden usein osakilpailulistojen kärkeä. Pyörivän laukan omaava tamma on valittu olympiakahinoihin edustamaan Saksaa peräti kaksi kertaa. Ensimmäisellä kerralla menestykseen tottunut hevonen joutui tyytymään katkeraan nelossijaan, mutta toisella kerralla napattiin vaatimaton kultamitali Johan Ritschelin ratsastamana. Nykyään 16-vuotias reininhevostamma kuljeskelee vapaana pienellä skotlantilaisella farmilla, jossa sillä on kaverina kunnioitettavaan 28 ikävuoteen ehtinyt shetlanninponitamma. Abigailin on tarkoitus varsoa vielä kerran, minkä jälkeen sillä olisi kolme varsin menestyksekästä jälkeläistä.
sukuselvitys © isän puoli: Oldfinion Dressage, emän puoli eii & eie: Pierre, emän puoli eei & eee: AmandaJälkeläiset & jälkeläisinfo

Kantakirja Sukupuoli Nimi Menestys
old tamma Oldfinion Pipette Kilpaillut KRJ:n alaisia kilpailuja.
fwb ori Finion Proton Kilpaillut KRJ:n alaisia kilpailuja.


Kilpailut & näyttelyt

KRJ:n alaiset kilpailut
02.03.2018, Haavelaakso, KRJ, Helppo A, 3/30
04.03.2018, Haavelaakso, KRJ, Helppo A, 5/30
05.03.2018, Haavelaakso, KRJ, Helppo A, 4/30
06.03.2018, Haavelaakso, KRJ, Helppo A, 5/30
12.03.2018, Haavelaakso, KRJ, Helppo A, 5/30
16.03.2018, Haavelaakso, KRJ, Helppo A, 3/30
21.03.2018, Runoratsut, KRJ, Vaativa B, 5/50
23.03.2018, Runoratsut, KRJ, Vaativa B, 5/50
04.03.2018, Roscoff, KRJ, Helppo A, 1/30
07.03.2018, Roscoff, KRJ, Helppo A, 1/30
08.03.2018, Roscoff, KRJ, Helppo A, 5/30
09.03.2018, Roscoff, KRJ, Helppo A, 3/30
10.03.2018, Roscoff, KRJ, Helppo A, 5/30
01.03.2018, Vuorna, KRJ, Vaativa B, 3/30
02.03.2018, Vuorna, KRJ, Vaativa B, 5/30
04.03.2018, Vuorna, KRJ, Vaativa B, 1/30
08.03.2018, Vuorna, KRJ, Vaativa B, 3/30
09.03.2018, Vuorna, KRJ, Vaativa B, 1/30
09.03.2018, Vuorna, KRJ, Vaativa B, 1/30
10.03.2018, Vuorna, KRJ, Vaativa B, 4/30
24.03.2018, Priton, KRJ, Helppo B, 5/30
27.03.2018, Priton, KRJ, Helppo B, 3/30
29.03.2018, Priton, KRJ, Helppo B, 4/30
26.03.2018, Runoratsut, KRJ, Vaativa B, 6/50
28.03.2018, Runoratsut, KRJ, Vaativa B, 7/50
30.03.2018, Runoratsut, KRJ, Vaativa B, 4/50

Koulutustaso: Intermediate II
24.3.2018, Vuorna, KRJ, Vaativa B, 3/30
30.3.2018, Vuorna, KRJ, Vaativa B, 3/30
04.03.2018, Ruskavaara, KRJ, Helppo A, 4/30
06.03.2018, Ruskavaara, KRJ, Helppo A, 4/30
11.03.2018, Priton, KRJ, Intermediate I, 1/25
13.03.2018, Priton, KRJ, Intermediate I, 1/25
20.03.2018, Priton, KRJ, Intermediate I, 3/25
20.03.2018, Priton, KRJ, Intermediate I, 5/25
01.03.2018, Crion, KRJ, Intermediate II, 2/12
02.03.2018, Crion, KRJ, Intermediate II, 3/12
06.03.2018, Colosseum, KRJ, Intermediate II, 4/23
26.03.2017, Savioja, KRJ, Intermediate I, 3/14
27.03.2017, Savioja, KRJ, Intermediate I, 3/14
28.03.2017, Savioja, KRJ, Intermediate I, 2/14
22.04.2018, Priton, KRJ, Intermediate I, 3/25
24.04.2018, Priton, KRJ, Intermediate I, 2/25
25.04.2018, Priton, KRJ, Intermediate I, 3/25
27.04.2018, Priton, KRJ, Intermediate I, 1/25
28.04.2018, Priton, KRJ, Intermediate I, 1/25
30.04.2018, Priton, KRJ, Intermediate I, 2/25
22.03.2018, Colosseum, KRJ, Intermediate I, 1/12
22.03.2018, Colosseum, KRJ, Intermediate II, 1/9
27.03.2018, Colosseum, KRJ, Intermediate I, 1/12
29.03.2018, Colosseum, KRJ, Intermediate II, 1/9
31.03.2018, Colosseum, KRJ, Intermediate I, 1/12
31.03.2018, Colosseum, KRJ, Intermediate II, 1/9

Päiväkirja ja valmennukset

Kouluvarsojen laatuarvostelutilaisuus 20.02.2018

Helmikuun KV-tilaisuus pärähti käyntiin poikkeuksellisen lämpimässä säässä. Talvi ja pakkanen oli kylläkin jo saavuttanut myös Etelä-Suomen, mutta kovat pakkaset antoivat vielä odottaa itseään. Omia hevosia osallistui tällä kertaa Oldfinion Schneidig, Oldfinion Prachtvoll ja Oldfinion Wohlhabend. Kolmen kopla jotka ovat kaikki samasta, hienosta oriistani, Oldfinion Wunderwollesta.

Prachtvoll sai rakenteesta kahdeksan pistettä, käynnistä ja laukasta hienosti täydet viisi pistettäsekä ravista neljä pistettä. Aivan mahtavat liikepisteet! Lisäpisteitä Prachtvoll sai yhden ja sukupisteitä 7.5. Näiden lisäksi ori sai laatupisteitä kymmenen joita siis jaetaan tilaisuuksissa aina erityisen hienoilla kouluhevosenaluille. Kokonaispistemäärä oli 40,5 pistettä mikä oikeutti KV-I-palkintoon. Ykköspalkinto oli todella hieno saavutus tälle nuorelle orille.

Ratsuhevoslaatuarvostelu 11.05.2018

Kovin usein ei Oldfinion Dressagesta lähdetä osallistumaan Ratsuhevosten laatuarvosteluun, joten sitten kun se tapahtuu, niin se tehdään isolla hevosmäärällä. Osallistuimme tilaisuuteen numero XIX peräti 13 hevosella ja sellaisen hevosmäärän kuljettaminen, esittäminen tai ylipäätään mikä tahansa ryhmärämään liittyvä, on melkoinen operaatio. Voisi väittää, että hevoset esitettiin aika pitkälti liukuhihnalta. Päivä sujui silti mukavasti ja hevoset keräsivät ihan mukavia arvosteluja. Sääkin suosi kauniilla auringonpaisteella, joten tapahtuma pystyttiin järjestämään ulkokentällä.

Prachtvoll menestyi tallin hevosista parhaiten. Se sai yleisvaikutelmasta 8 pistettä, rakenteesta 6 pistettä, luonteesta ja käsiteltävyydestä 7.5 pistettä, ratsastettavuudesta ja työmoraalista 9 pistettä, askellejien puhtaudesta ja symmetriasta 9 pistettä, liikkeiden tahdista ja irtonaisuudesta 6.5 pistettä, kapasiteetista 8 pistettä, kunnosta ja kestävyydestä 9.5 pistettä ja geneettisestä potentiaalista 9 pistettä. Näillä pisteillä se sai itselleen Superior Grade palkinnon.

17.06.2018, hikiset peltolaukat

Hellekesä on pitänyt huolen siitä, että vauhdikkaimmatkin hevoset ovat olleet aivan nuutuneita. Nyt kuitenkin kaipasin sekä rauhallista, että vauhdikasta maastoa. Lähdin Pravan kanssa kulkemaan pellonlaitoja pitkin, josta poikkesimme metsäpolulle porottavaa aurinkoa piiloon. Varjoisassa metsässä oli helteestä huolimatta melko siedettävä lämpötila. Joskin joka kesän riesa hyttyset olivat nytkin meidän riesana. Takaisin päin tultaessa otettiin vauhdikas pätkä laukkaa, vaikkakin Pravan laukan terä ei nyt ollut aivan samaa luokkaa kuin esimerkiksi talvipakkasille laukatessa. Talliin päästessämme hiki valui molemmilta. Suihkuttelin oria ulkona letkulla hyvän tovin ja höyry nousi sen selästä. Heti laitumelle päästyään Prava kellahti piehtaroimaan ja hieroi kutisevaa ihoaan heinikkoa vasten. Sen jälkeen se jäi levollisesti laiduntamaan auringon paisteeseen.

21.07.2018, hierojalla

Tuttu ja paljon käytetty hierojamme otti tänään Pravan käsittelyyn. Pravan hierominen on aina vähän päivästä kiinni, sillä orin on joskus hieman vaikeaa rauhoittua paikoilleen. Nyt talli oli kuitenkin tyhjillään ja lämmin sää, joten ori tuntui keskittyvän asiaan oikein hyvin. Pravan ongelma-alue ylälinja oli tälläkin kertaa se pääkäsittelyn kohde. Edelliseen hierontakertaan verrattuna Pravan jumit olivat kuitenkin tällä kertaa pienempiä ja epäilimmekin hierojan kanssa, että laidunkausi on jälleen tehnyt orille hyvää. Talven aikana se on usein enemmän jumissa, vaikka toisaalta, kesällä riittäisi kiimaisia tammoja joita paimentaa. Onneksi tallin tilat on saatu järjestettyä niin, että nämä stressiherkimmät orit saa melko hyvin rauhallisiin tiloihin, missä on niille mahdollisimman vähän häiriötekijöitä.

02.08.2018, kadonnut kenkä

Hain Pravaa laitumelta sisään ja talliin päästessä huomasin, että nyt tallin lattiaa vasten kuuluu pehmeämpi kumahdus kuin normaalisti. Ilman kenkäähän se ori tepasteli ja manasin kiukkuisena, etten millään jaksaisi lähteä metsästämään kenkää laitumelta, enkä varsinkaan kiinnittää sitä. Raahauduin silti takaisin laitumelle ja kolusin sitä hiestä märkänä läpi. Ei löytynyt kenkää, mutta itse olin helteestä jo aivan poikki. Soitin kengittäjällemme joka sanoi, että kerkeää muutaman tunnin päästä laittamaan uuden kengän. Mikä onni! Yleensä joutuu odottelemaan ainakin vuorokauden ennen kuin uusi kenkä saadaan jalkaan irronneen tilalle. Prava jäi karsinaan syömään heiniä ja odottelemaan kengittäjän saapumista.

Kengittäjä sai uuden kengän nopeasti takaisin paikoilleen ja itse pääsin jatkamaan Pravan kanssa hommia. Varustin sen ja kävin orin kanssa metsässä ja pellolla kävelemässä ja ravailemassa. Ori vaikutti virkeältä, joten annoin sen kulkea löysin ohjin omaa tahtiaan. Itse olin helteiden väsyttämä, mutta Pravaan ne eivät tänään näyttäneet vaikuttavan.

Ilma oli hieman painostava ja yöksi oli luvattu ukkosta, joten jätin Pravan ratsastuksen jälkeen talliin. Se saisi mennä takaisin laitumelle seuraavana aamuna mikäli ukkonen on silloin lakannut.


Hevosen kuvat: © Franz Venhaus (CC BY-ND 2.0)
Virtuaalihevonen / a sim-game horse
Ota yhteyttä: yersinio